Bilgen: Fezlekeme suç eklendi

Bilgen: Fezlekeme suç eklendi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, yargılanmasına yol açan fezlekede olmayan bir madde gerekçe gösterilerek tutuklandığını belirten bir dilekçeyi Meclis Başkanlığına gönderdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, tutuklu bulunduğu Silivri 9 Nolu Kapalı Cezaevi’nden Meclis Başkanlığına dilekçe gönderdi.

Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası TBMM’ye gönderilen fezlekelerde olmayan bir maddenin fezlekeye sonradan eklenmesi sonucunda tutuklandığını ifade etti.

Meclis Başkanlığının bu konuda hukuki bir mütalaa hazırlayarak kendisine ve Adalet Bakanlığına sunmasını talep etti.

Ayhan Bilgen 29 Ocak'ta gözaltına alınıp aynı gün adli kontrol kararıyla mahkemeden serbest bırakılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldı, 31 Ocak 2017’de tutuklandı.

“Fezlekede olmayan maddeyle tutuklandım”

Bilgen’in dilekçesi şöyle:

“20 Mayıs 2016’da kabul edilerek 8 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6718 sayılı değişiklikle Anayasa’ya geçici 20. madde eklenerek milletvekili yargılamasında yeni bir düzenleme gerçekleştirildi. Bu düzenlemeye göre gönderilen fezlekeler ile yargılama süreçleri başladı.

“Benimle ilgili gönderilen fezlekelerde Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 214/1. maddesine ve 2911 sayılı yasalara aykırılık iddiaları bulunuyordu.

“TBMM’ye gönderilen fezlekelerde yer almamasına rağmen TCK 314/2 maddesi, sonradan iddianameye eklenerek tutuklandım. Bu durum TBMM’nde kabul edilen düzenlemeye ve Anayasa’nın ilgili maddelerine açıkça aykırıdır. Bu tutum, hakkında fezleke hazırlanan tüm milletvekilleri için doğuracağı sorun, ciddi bir kaosa neden olacaktır.

“Meclis Başkanlığının bu konuda hukuki bir mütalaa hazırlayarak tarafıma ve Adalet Bakanlığına sunmasını talep etmekteyim.”

HDP’nin eş genel başkanları da dahil 13 milletvekili tutuklu. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü.

Ayhan Bilgen hakkında

1971'de Kars'ta doğdu.

Gazeteci,Yazar, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Yüksek Lisans yaptı.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanlığı ve genel yönetim kurulu üyeliği görevini yürüttü. Mayıs 2006′da Mazlum-Der 7. Genel Kurulu’nda, iki yıl için genel başkanlığa seçildi. Aynı zamanda Özgür Gündem ve Evrensel Gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Bin Umut Adayları kapsamında Konya’dan bağımsız milletvekili adayı oldu.

30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde HDP 'nin Adana Seyhan ilçesi başkan adayı oldu, Haziran 2014’te HDP ikinci olağan kongresiyle Genişlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı seçildi.

2014 senesinde toplanan Demokratik İslam Kongresi kurucularındandır.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçimde HDP Kars Milletvekili seçildi.

TBMM 26. Dönem TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Katip Üyesi.

2015 Ağustos'undan bu yana HDP Sözcülüğü yapıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.