Biden: Avrupa, Türkiye ve Kanada'nın savunulması kutsal bir yükümlülük

Biden: Avrupa, Türkiye ve Kanada'nın savunulması kutsal bir yükümlülük

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Liderler Zirvesinde ittifakın kolektif savunma öngören 5'inci maddesini ve 'Avrupa, Türkiye ve Kanada'nın savunulmasını' kutsal bir yükümlülük olarak gördüklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Liderler Zirvesi'nde 'Avrupa, Türkiye ve Kanada'nın savunulmasının kutsal bir yükümlülük olduğunu' söyledi. Avrupa ziyaretinde selefi Donald Trump'ın NATO'dan çekilme tehditlerinin tam aksi yönde bir yaklaşım sergileyen Biden, Çin'in askeri yükselişine ve Rusya'ya karşı birlik içinde bir ittifak mesajı vermeye çalıştı.

Biden, Bir NATO üyesinin saldırıya uğraması halinde diğer üyelerin kolektif olarak savunmaya geçmesini öngören beşinci maddeye de atıfta bulundu. ABD başkanı, NATO liderlerine yaptığı konuşmada "Beşinci madde kutsal bir yükümlülüktür. Bütün Avrupa'nın, ABD'nin burada olduğunu bilmesini istiyorum" dedi.

'Avrupa, Türkiye ve Kanada'nın savunulmasının ABD tarafından kutsal bir yükümlülük' olarak görüldüğünü söyleyen Biden, "NATO bizim için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan, NATO'nun Çin'i ilk kez 'sistemik bir meydan okuma' olarak niteleyeceği de belirtiliyor. Reuters ajansı, zirve bildirisinin 79 maddelik taslak metnine dayandırdığı haberinde, ittifakın Çin'in tavrını 'uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara karşı sistemik bir meydan okuma' olarak tanımladığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.