Biber tarlasında süren yaşam

Biber tarlasında süren yaşam

Suruç’taki biber tarlasında çalışan Emine Tan, çocuklarını tarlalarda büyüttüğünü belirterek, "Çok yoruluyoruz. El, ayak yıpranmadık yerimiz kalmıyor" sözleriyle işlerinin zorluğuna dikkati çekti.  

Urfa’nın Suruç Ovası’nda toprağa ekili biber fideleri boy vermeye başladı. Fidelerin boy verdiği tarlaların bulunduğu Suruç'un Çengelli (Elîzera) Mahallesi'nde yurttaşların mesaileri de sürüyor. Biber tarla işlerinin tamamını götürü usulü ile alan Tan ailesi, kendisini iyice hissettirmeye başlayan yaz sıcaklarında çapa, sulama ve toplama işlerini 70 TL yevmiye ile yaparak geçimlerini sağlıyor. 
  
Tarladaki işlerinin zorluğunu anlatan 51 yaşındaki anne Emine Tan, geçimlerini bu yolla sağladıklarına dikkati çekti. Daha önce Ankara, Yozgat ve Kayseri’ye çalışmaya gittiklerini aktaran anne Tan, kente suyun gelmesiyle birlikte kendi topraklarında çalışmaya başladıklarını ifade etti. “Zar zor geçiniyoruz” diyen Tan, “6 tane çocuğum var. 51 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu tarlalarda çalışırım. Çocuklarımızı da bu tarlalarda çamurun, toprağın içinde büyüttük. Hiç rahat yüzü görmedik. Akşama kadar tarlada çalıştıktan sonra eve gidip bu kez ev işlerini yapıyoruz. Çok yoruluyoruz. El, ayak yıpranmadık yerimiz kalmıyor. Çalışmak zorundayız. 2 aydır bu tarlada güneşin altında çalışıyoruz. Hastalanıyoruz, güneş çarpmasından zehirleniyoruz. Çok zorluk çekiyoruz” diye anlattı. 
 
Çalıştıkları tarlanın kendilerine ait olmadığını, yevmiye ile çalıştıklarını belirten baba Abdulkadir Tan ise, tarlaya ekilen biberlerin ilaçlamasını, sulamasını, çapasını yaparak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.