Beytüşşebap’ın saman taşıma aracı: Parxel

Beytüşşebap’ın saman taşıma aracı: Parxel

Beytüşşebap'ın Bêzal köyünde araçların giremediği engebeli yamaçlardaki otlar, eşek ve katırların arkasına bağlanan "parxel" ile taşınıyor.

Şırnak’ın 3 bin rakımlı Beytüşşebap ilçesinde, engebeli yamaçlarda kış hazırlıkları başladı. Yüksek kesimlerde yeşeren, Haziran ayı itibariyle de biçilmeye başlanan otlar, kuruduktan sonra köylere taşınıyor. Traktör ve diğer ulaşım araçlarının giremediği engebeli arazilerde ise tahtadan yapılan ve köylüler tarafından katırlatın ve eşeklerin arkasına bağlanan "parxel" ile taşınıyor. 

Bu şekilde yaz ayı boyunca ahırlara taşınan otlar, ya satılıyor ya da hayvanlar için istifleniyor. İlçeye bağlı Bêzal (Ortalı) köyünde de, Haziran'da oraklarla biçilerek bulunduğu yerde üst üste yığılan otlar, kuruduktan taşınmaya başlandı. 

Köylülerden Hasan Demir, bu yıl yağışların az olması nedeniyle üretimde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Her yıl 30 tona yakın ot topladıklarını kaydeden Demir, "Bu yıl 10 ton çıktı. Engebeli yamaçtan kaynaklı atalarımızdan kalma yöntem olan parxel ile otlarımızı taşıyoruz. Bu zor coğrafyada işler böyle yürütülüyor" dedi. 

Demir, patos makinesinde saman haline getirecekleri otların tonunu kuraklık nedeniyle bu yıl 2 bin 500 TL’ye satacaklarını söyledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.