Beyaz yakalılardan sağlıkçılara: Sizin için ne yapabiliriz?

Beyaz yakalılardan sağlıkçılara: Sizin için ne yapabiliriz?

Korona virüsü salgının yarattığı tahribata karşılık dünyanın pek çok yerinde dayanışma örnekleri görülmeye başlandı.

Korona virüsü salgının yarattığı tahribata karşılık dünyanın pek çok yerinde dayanışma örnekleri görülmeye başlandı. Türkiye’den buna bir örnek, “Şu an evden çalıştığı için fazladan zamanı olan, bu dönemde size ufak da olsa destek olmak isteyen bir grup ‘beyaz yakalı’ gönüllüyüz” diyen imece.biz sitesi.

Yazılım mühendisi Aykut Türker, 20 yıldır yazılım sektöründe çalıştığını ifade ediyor: “İki çok yakın arkadaşımla bu fikri geliştirmeye çalışıyoruz. Yine yazılım sektöründe çalışan Ceyhan Yıldız ve sosyolog Barış Esmer.”

Türker “Biz bu süreçte ne yapabiliriz?” dediklerini dile getiriyor ve bu fikri hayata geçirdiklerini anlatıyor: “Beyaz yakalılar olarak evlerimize kapandık ama acaba kime, ne faydamız olabilir diye bir dizi fikir geliştirmeye çalışıyorduk. Dünyadaki gelişmeleri de takip ediyoruz. Amerika ve İngiltere’de çok organize hareketler gelişti. Sağlık çalışanları ile gönüllüler arasında işbirliği modelleri oluştu.”

Buradan hareketle imece.biz sitesi oluşturulmuş. Türker siteyi şöyle anlatıyor:  “Birçok sağlık çalışanıyla görüştük. Lojistik, ofis gibi bir takım kategoriler oluşturduk. Mesajlar almaya başladık. Ben şu noktada görev yapıyorum, böyle bir ihtiyacım var dendiğinde o çevrede yakın bir gönüllümüzle eşleştirebilecek bir veri tabanı oluşturuyoruz Çağrı merkezi gibi bir koordinasyon merkezi olmak istiyoruz. Hem gönüllü hem talep toplama aşamasındayız. Destek olabilecek şirketlerle de temaslarımız var.”

Web sitesi üzerindeki başvuru formuna, konumunuzu, yapabileceğinizi ileterek gönüllü olabiliyorsunuz. Sağlık çalışanları için ayrı bir form hazırlanmış. Onlar da görev yaptıkları noktayı ve ihtiyaç duydukları desteği iletiyorlar. Site üzerinden maddi bağış söz konusu değil.

Türker gelen yardım taleplerini sıralıyor: “Sosyal medya uzmanıyım ya da pazarlama uzmanıyım, çeşitli kampanyaları duyurmakta faydam olabilir’ diyen var. ‘Koruyucu malzeme sipariş verdik acaba nerede’ gibi takiplerde destek olabilecek kişiler var. Ulaşım konusunda destek olabilecek kişiler var. Hekimler, diğer insanları düşündüklerinden dolayı görev yerlerine ulaşmak için toplu ulaşım araçlarını kullanmaktan çekiniyorlar. Yoğun nöbetler sonrasında birçok sağlık çalışanı yorgun oluyor. Şu anda ulaşım ve yeme içme meselesine öncelik vermiş durumdayız.”(DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.