Beştaş'tan enflasyon tepkisi

Beştaş'tan enflasyon tepkisi

Meclis Genel Kurulu'nda TÜİK'in enflasyon verilerinin AKP’nin talimatları doğrultusunda hazırlandığını belirten Yeşil Sol Parti Genel Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Enflasyon rakamlarını gidin pazarda halka sorun, onlar size gerçekleri açıklasınlar” de

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda AKP tarafından Meclis’e sunulan Torba Kanun’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Torba Kanun teklifleri ile yasamanın kalitesinin düşürüldüğünü söyleyen Beştaş, tartışmaların bu nedenle yeterli düzeyde yaşanamadığını kaydetti.

‘DEPREM VERGİLERİNE NE OLDU?’

Pek çok konuda düzenlemeyi aynı anda tartışmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden Beştaş, “Deprem afetlerinin nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması için borçlanmamız gerektiğini söylüyor. Yani deprem oldu para lazım. O yüzden ek motorlu taşıt vergisi ek olarak getiriliyor. Biz de soruyoruz deprem vergileri ne oldu? Depremin maliyetini halkımızın, emekçilerin sırtına yükleyemezsiniz. Şayet topladığınız deprem vergilerini deprem için kullanmış olsaydınız böyle Torba Yasa getirip halkın sırtına ilave vergiler yüklemeyecektiniz. Nereye harcadığınızı kalem kalem açıklayınız” diyerek, tepki gösterdi.

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇE İLE ALIYORLAR’

AKP'nin seçim döneminde kamu kaynaklarını har vurup harman savurduğuna değinen Beştaş, şunları söyledi: “Bakanlar gittikleri her yerde kamu imkanları ile gittiler. Seçim çalışmalarını devlet olanakları yaptılar. Geçtiğimiz her sene, yani 2022 yılında Saray'ın bir gün harcaması yaklaşık 15 milyon TL’dir. Halkın vergilerini Saray’ın şatafatı, seçimleri kazanmak için çarçur edenler şimdi de ‘para yok’ diyerek, iğneden ipliğe zam yapıyorlar. Dün yaptığınız gibi asgari ücret artışının hemen ertesinde yaptığınız zamlarla kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorsunuz.”

‘ENFLASYONU PAZARDA SORUN’

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine de dikkat çeken Beştaş, “Bunu açıklayanlar da biliyor ki; bu rakamlar gerçek değil. Halkın karşısında hiçbir karşılığı yok. Her şeye zam yapılırken enflasyon nasıl düşebiliyor? Gerçekten TÜİK açıklasın biz de anlayalım. Biz anlamıyoruz. Bir yandan enflasyon düşüyor bir yandan da zamlar yapılmaya devam ediliyor. Bu rakamları nereden aldıklarını söylesinler hepimiz oradan alışveriş yapalım. Başta halk yapsın. Hiçbir inandırıcılığı yok. Çünkü masa başında talimat ile hazırlan rakamlardır. Enflasyon rakamlarını gidin pazarda anneye, teyzeye, amcaya ve bir gence sorun onlar size gerçekleri açıklasınlar” diye kaydetti.

TÜİK’E TEPKİ GÖSTERDİ

TÜİK’in her ay ayın üçünde enflasyon rakamlarını paylaştığını ancak bu ay beşinde açıkladığını hatırlatan Beştaş, “Muhtemelen iktidar ‘bekle memur ve emekli maaşları ile ilgili düzenleme yapacağım. Buna uygun bir rakam açıkla’ demiştir. TÜİK, bu nedenle iki gün geç açıkladı. Milyonlarca emekçinin, emeklinin, dulun, yetimin ne kadar maaş alacağı TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre belirleniyor. Buradan TÜİK'e bir kez daha sesleniyoruz. Milyonların vebali sizin üzerinizdedir. Milyonlar açlığa, yoksulluğa ve sefalette mahkum edilmişken TÜİK’in siyasi iktidar ile birlikte enflasyon rakamlarını düşük açıklaması en hafif deyimi ile vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.

Beştaş, çiftçilerin yaşadığı sorunlara işaret ederek, Türkiye’nin gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Beştaş, Çiftçi ve tarıma destek verilmemesi halinde krizin daha da derinleşeceğini kaydetti.

Beştaş, konuşmasında son olarak Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Kürt müzisyen Nudem Durak’ın durumuna dikkat çekti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.