Berlin'deki Libya Konferansı sona erdi; taraflar kapsamlı plan üzerinde anlaştı

Berlin'deki Libya Konferansı sona erdi; taraflar kapsamlı plan üzerinde anlaştı

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansta katılımcılar kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardı

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen uluslararası konferans sona erdi. Ev sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın toplantısında sonuç bildirgesini açıklayarak tarafların kapsamlı bir plan üzerinde anlaştığını duyurdu.

4 saati aşan Konferans'ın ardından açıklamalarda bulunan Angela Merkel, katılan tarafların ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durdurmayı temin ettiğini duyurdu. Merkel, 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimlerin belirlendiğini açıkladı.

Merkel'in ardından söz alan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de taraflara üzerinde mutabık kalınan ateşkes ve silah ambargosuna uyma çağrısı yaptı. BM Genel Sekreteri, "Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik." ifadesini kullandı.

Bu arada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısını beklemeden beraberindeki heyetle birlikte Berlin'den ayrıldı. Erdoğan, konferans sırasında ayrı bir odada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ayrı ayrı görüştü.

Liderler Konferans'ta hangi mesajları verdi?

Konferans öncesi konuşan Avrupalı liderler, ülkede kalıcı barış sağlanması için 'dış güçlerin el çekmesi' gerektiğine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedefleniyordu.

Boris Johnson: Vekalet savaşları sona ermeli

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Libya'da yaşanan şavaşı 'vekalet savaşı' olarak nitelendirdi.

Konferans öncesinde konuşan Johnson, "Temelde dış güçler tarafından yönetilen bir vekalet savaşı ile uğraşıyoruz. Bir tarafta Rusya ve Mısır, diğer tarafta Türkiye ve diğerleri var...Libya halkı yeterince acı çekti. Ülkenin artık ileri gitmesinin zamanı geldi" ifadesinde bulundu.

Libya'da kalıcı ateşkesi ve barışı tesis etmeyi amaçlayan zirve Almanya'nın başkenti Berlin'de başladı.AP Photo/Jens Meyer

Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'den Libya'ya asker göndermemesini istedi.

Macron, "Trablus kentine Suriyeli ve yabancı savaşçıların getirilmesinin beni ne kadar endişelendirdiğini dile getirmek zorundayım. Bunun sona ermesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Libya'nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti.

Libya'da askeri çözümün mümkün olmadığını vurgulayan Gutteres,"Tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz." ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri, Libya'daki çatışmanın kabusa dönüşebileceğine ve ülkeyi bölebileceğine işaret ederek sonuçlarının daha fazla terör, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı olacağına vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.