'Bayram gelmiş, Neyime'

'Bayram gelmiş, Neyime'

Türkiye'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerle kutlanırken, Hakkari'de 12 yaşındaki Cuma ve arkadaşları uçkun satarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştı.

MEHMET ÖZKAN/ HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayram'ında 12 yaşındaki Cuma, akranları bayram yaparken, bayramı uçkun satarak geçirdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hakkari'de yapılan gösterilerle kutlanırken, bu özel günden habersiz olan bazı çocuklar ekmek parası kazanmak için uçkun satarak, aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyorlar.

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte uzun uğraşlar ve büyük emekler sonucu ebeveynleri tarafından dağların yamaçlarından toplanan uçkun ve benzeri bitkileri desteleyip ellerine alan çocuklar, kentin işlek caddelerinde dolaşıp vatandaşlara destesini 5 TL'den satmaya çalışıp aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Yaşıtları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yüksek sesli ve rütümli müzikler eşliğinde bayramı kutlarken, onlar ise okul üniformalarıyla sokak sokak dolaşıp ekmek parası kazanma derdine düştüler. Sabahın erken saatlerinden itibaren başladıkları işleri, akşam karanlığının basmasıyla sona ererken, ailelerinin kalabalık olması ve işsizliğin kol gezdiği kentte başka çareleri olmadığını söyleyen çocuklar, günlük kazandıkları 10- 20 TL para ile aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söylediler. 

3-023.jpg

ÇOCUK İŞÇİLİK

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi açısından en önemli problemlerden biri çocuk işçiliğidir. Çocuk işçiler tüm dünyada ve ülkemizde ucuz işgücü ya da ücretsiz işçi olarak sömürülmektedir. Çalışan çocukların bir çok hakkı gibi eğitim haklarını da ellerinden alınmaktadır.

TÜİK’in 2012 verilerine göre, 2006-2012 yılları çocuk işçiliğinde azalma eğiliminin durduğu ve özellikle tarım kesimindeki artış ile birlikte çocuk işçi sayısının tekrar arttığı bir dönem olmuştur. 2012 yılında çocuk işçi sayısı 893 bine ulaşmıştır.

EĞİTİM

Okula devam ederken çalışan çocukların sayısı, 2006-2012 yılları arasında % 64 oranında artarak, 272 binden 445 bine yükselmiştir. Okula devam etmeyen çocukların sayısı 2 milyon 314 binden, 1 milyon 297 bine gerilerken, okula gitmeyen çocuklar arasında ekonomik faaliyetlerde çalışanların oranı % 27’den % 35’e yükselmiştir.

Okulu terk etmiş olan toplam çocuk sayısı 190 bin 716’dır. Mevsimlik tarım işçisi çocukların % 50’si okulunu terk etmiş, devam edenlerin % 57’si ise düzenli olarak okula gidememektedir.

2015-2016 eğitim öğretim yılında okula devam etmeyen 143 bin kız çocuğu bulunmaktadır. 6-18 yaş arası 2 milyon 715 bin çocuk zorunlu eğitim imkanına erişememektedir.

Türkiye’de erkek ve kız çocuklarının ilköğretimde okullaşma sayılarına bakıldığında erkeklerden farklı olarak 600,000 kız çocuğunun okula gidemediği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye, UNICEF’in temel eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve bu konuya daha fazla duyarlılık gösterilmesi nigerekli gördüğü 25 ülke arasında yer almaktadır.

Hakkari Objektif haber olarak kocaman yürekli Cuma’nın ve onun durumundaki tüm çocuklarımızın bayramını kutluyoruz.

basliksiz-3-005.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.