Batman’da kurutmalıklara büyük ilgi

Batman’da kurutmalıklara büyük ilgi

Batman’da kadın emeğiyle hazırlanan kurutmalıklar, birçok kente gönderiliyor. Sipariş alan kadınlar, satışların yaygınlaşması için pazar yeri talep ediyor.

Yaz aylarının sıcak geçtiği Batman’da kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalıklar, kadınlar için önemli bir iş imkanı oldu. Birçok aşamadan geçerek binbir zahmetle doğal yöntemle kurutulan biber, patlıcan ve kabak tarlalardan toplanıyor. Patlıcan, biber, kabaklar kadınlar tarafından büyük bir zahmetle içleri oyulup iğne aracılığıyla 50’şerli iplere diziliyor. Yaklaşık 200 kadının çalıştığı işlerden patlıcanın ipinden 1 lira 250 kuruş, biberlerden ise 75 kuruş kazanıyor. 

Bir müddet suda bekletilen sebzeler, daha sonra güneş gören boş arazilerde hazırlanan askılara kurutulmak üzere bırakılıyor. Askılarda günlerce kavurucu güneşin altında bırakılıyor. Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek satılıyor. Batman’da 4 yıl önce kurutmalık işine girişen Tahir Fidan, yaklaşık 200 kişinin çalıştığı açık alanda sebzeleri kurutuyor. 

Korikê (Korik) Mahallesi’nde binaların arasında kalan boş arazide sebzeleri kurutan Fidan, birçok kentte satış yapıyor. Kurutmalıkların çok lezzetli olduğunu ve vatandaşlar tarafından büyük bir rağbet gördüğünü belirtti.  

Haziran’da başladıkları kurutma işini Ekim’e kadar sürdürdüklerini kaydeden Fidan, “Her sene 20-30 dönüm tarla ekiyoruz. 4 senedir Aydın’dan Batman’a geldim. Mersin’de ve dışardan da mal uygun bulduk mu getirip kurutmalık yapıyoruz. Yaklaşık 200 işçimiz var. Getirdiğimiz sebzeleri evlere veriyoruz, onlar işi yapıyor. Çocuklarım arabalarla gidip evlerden sebzeleri alıyor. Getirilen sebzeleri önce suya bandırıyoruz, acısı alınsın diye, sonra asıyoruz” dedi.

Havalar elverişli olduğu müddetçe bu işi yaptıklarını aktaran Fidan, “Genelde biber, patlıcan, kabak, acı süs biberleri, bamya kurutuyoruz. İnternet üzerinden müşterilerimize bunları satıyoruz. Batman’da da toptancılara satıyoruz. Genellikle İstanbul’da satıyoruz. Orada pazar yerlerimiz var. Kayseri’den, Çorlu’dan, Kastamonu’dan, Maraş’tan sipariş veren müşterilerimiz var” diye konuştu.

Çalıştıkları yerin dar olduğunu ifade eden Fidan, şunları söyledi: “Yer sıkıntımız var. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. En azından 3-5 dönümlük bir yerimiz olsa çalışan sayımızı 500’e kadar da çıkarabiliriz. Bu işin Batman’ın ekonomisine de faydası olacaktır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.