Başkan Özatak, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı

Başkan Özatak, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı

Hakkari Ak Ocaklar Derneği başkanı Fatih Özatak 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Özatak yayınladığı mesajında; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nün temel amacı; bu günün önemini vurgulamak, önemli bir yara olan ve bir türlü sarılamayan “ENGELLİLİK” konusunda “DUYARLILIK- FARKINDALIK” yaratmak, toplum içine dahi çıkmakta zorlanan engelli bireyleri toplumla bütünleştirmek, onları topluma kazandırmaktır.

Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Engelliliğin belli başlı nedenleri: akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlik, aşıların zamanında yapılmaması, kazalar gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun kaçınılabilir ve önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları gibi)  tümü önlenebilir süreçlerdir.

Engelli kavramı daha çok, bedensel eksiklikler için kullanılmakla birlikte, çalışma yaşamı söz konusu olduğunda, işlevsel bir yetersizliği de ifade etmektedir. Sosyal yaşantının ve fiziksel çevrenin engellilere göre düzenlenmemesi nedeniyle, engelli bireyler potansiyellerini yeterince kullanamamakta ve gündelik yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Engellilik; toplumun en önemli sorunları arasında yer almakta ve sadece bu sorunu yaşayan kişiyi değil, ailesini ve yakın çevresini de ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkilemektedir.

Engelliler özellikle toplumun kendisine yönelik olumsuz tutumlarından dolayı içine kapanma, işe yaramama, yetersizlik duygusu, güvensizlik, endişe, korku, ümitsizlik gibi duygular yaşamaktadırlar. Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı hiçbir imkândan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, engellilerimizin yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde nice engelleri beraber aşma dileği ile Dünya Engelliler Günü’nü kutluyoruz''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.