Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu, 1982'de kalmış

Başbakan Yıldırım: Kılıçdaroğlu, 1982'de kalmış

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütlerinin yeni anayasaya karşı çıktığını belirterek, "Bunu anladık da CHP'ye ne oluyor? Ana muhalefet partisi sen niye karşı çıkıyorsun kardeşim? Halbuki Kılıçdaroğlu ne diyor. Ben bu anayasaya 1982'de hayır oyu verdim.


Başbakan Binali Yıldırım, Edirne'de düzenlenen referandum mitinginde 16 Nisan'a 17 gün kaldığını belirterek, 17 gün sonra sandığa gidileceğini söyledi. "Sandığa gideceğiz ülkemiz için milletimiz için, gelecegimiz için önemli bir karar vereceğiz" diyen Yıldırım, 'Edirne hazır mı? Edirne ne diyor/' diye sorup karşılığında meydanda toplananlardan 'Evet' yanıtın alınca, "Allah sizden razı olsun" dedi. Yıldırım, "Edirne kararını çoktan vermiş karar 'evet', istikamet cumhuriyetin 100'üncü yılı. Mustafa Kemal'in, Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesi" diye konuştu.

MEVCUT SİSTEM TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNE AYAK UYDURAMIYOR

16 Nisan'da devlet sistemin değil, hükümet sisteminin değişeceğini belirten Başbakan Yıldırım, "1923'te devlet sisteminin adını koyduk. Cumhuriyeti birlikte kurduk, birlikte yaşatacağız. Kim rejime elini uzatırsa karşısında milleti bulur. Bu sistem zaman zaman problem üretiyor. Geçmişte yaşananlara bakalım, Ahmet Necdet Sezer'in anayasa kitapçığını fırlatmasının ardından millet milyarca lira kaybetti. 638 milyar borç ödedik. Bu borçları ödemeseydik ne olacaktı? Daha fazla yol, hastane, daha fazla fabrika ve kalkınmış bir Türkiye olacaktı. Şimdi 18 maddelik değişimle biz hükümet sistemini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak değiştiriyoruz. Mevcut sistemde Başbakan güçlü, Cumhurbaşkanı da güçlü. Normalde parlamenter sistemde Başbakanlar güçlü olur, Cumhurbaşkanı temsili olur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bugüne kadar krizlere yol açan çifte başlılığı ortadan kaldıracaktır. Artık milletin oylarıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var ve Başbakan var. İki başlılık sorun oluyor. Bunu niye yapıyoruz? Çünkü bu iki başlılık bize zaman kaybettiriyor, sorunların çözümü gecikiyor. Kalkınmamız yavaşlıyor, kazanımlarımız maalesef bir bir elimizden gidiyor. Dolayısıyla mevcut sistem Türkiye'nin büyümesine artık ayak uyduramıyor. Ekonominin büyümesine ayak uyduramıyor. Ülkenin vaktinin, enerjisinin boşa harcanmasına sebep oluyor" dedi.

7 HAZİRAN'I UNUTMAYIN

Başbakan Binali Yıldırım, bunun örneklerinin geçmişe doğru gidildiğin çok olduğunu anlatarak, "7 Haziran'ı unutmayın. 7 Haziran'da ne oldu. Hiçbir parti işbaşına gelemedi. Hükümet kurulamadı ve tekrar 5.5 ay sonra seçime gitmeye mecbur kaldık. Bu arada bölücü parti de gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Öyle değil mi? Terörü arkasına sığınarak Ceylanpınar'da 2 tane genç polisimizi uykusunda şehit ettiler. Onun için hükümetler kurulsa bile çok parçalı, çok parti var, aralarında anlaşamıyorlar. Bakanları paylaşamıyorlar. İşler bir tarafta kalıyor ve maalesef zaman geçiyor. 68 yılda 48 hükümet kurulmuş. Bu millete yazık değil mi? Durmadan seçime gideceğiz, durmadan zaman harcayacağız. Bir hükümetin ömrü 1,5 yıl bile değil. 1,5 yılda ne yapar, hiç bir şey yapamaz" diye konuştu.

ARTIK SANDIKTAN TEK BAŞINA İKTİDAR ÇIKACAK

Başbakan Yıldırm, Avrupa ülkelerinde geçmişten gelen hükümetlerin sayılarını vererek, "Şimdi yapılan şey şu sevgili Edirneliler. Bu değişiklik yapıldıktan sonra 2109'da artık sandıktan mutlaka tek başına iktidar çıkacak. Bu sistemin değişmesinden sonra 2019 seçimlerinde sandıktan güçlü bir iktidar çıkacak. Belirsizlik olmayacak. Bundan sonra iktidarı millet belirleyecek. Baştan işinin adını koyuyorsunuz, Cumhurbaşkanını seçtiniz işi bitirdiniz. Güvenoyunu da, yetkiyi de siz vereceksiniz. Artık onlara düşen hizmet olacak. Oylar sayıldı, o akşam hükümet iş başı yaptı. 5 yıl boyunca devam edecek. Daha sonra bir daha seçilecek ama ondan sonra üçüncü kez yok. İşçi alın terinin hakkını alacak, çiftçi ürününün bedelini alacak. ABD'de güçlü ekonomi var, Çin'de ekonomi güçlü, Avrupa devletlerinde aynı. Çünkü buralarda güçlü iktidarlar var. Bir ülkede eğer güçlü yönetim varsa, istikrar varsa, güvenlik de olur, ekonomide büyür" dedi.

EDİRNE'YE ENVER GİRECEĞİNE BULGAR GİRSİN DİYENLER OLMUŞTU

Başbakan Yıldırım, güçlü hükümetler döneminde Türkiye'nin parlak yıllarını yaşadığını belirterek, "Merhum Menderes döneminde Türkiye aldı başını gitti. Yüzde 6 büyüme sağladı. Merhum Özal döneminde tek başına iktidar sayesinde Türkiye sıçrama yaptı. Bir de AK Parti döneminde, Recep Tayyip Erdoğan döneminde aynı sıçramayı yaptı. Türkiye ilklerle tanıştı. Büyük projeleri hayata geçirdi. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Ardahan, Hakkari, Iğdır, Edirne, Van, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, İstanbul'a çok büyük yatırımlar yaptık. Edirne deyip geçmeyin, Bursa'nın evladı, İstanbul'un babasıdır. Bundan 100 yıl önce maalesef Edirne'yi düşman işgal etmişti. Enver Paşa, Edirne'yi düşmandan kurtarmak için harekete geçti. O dönemde "Edirne'ye Enver gireceğine Bulgar girsin" diyorlar. 100 yıl önce bunu söyleyenlerin şimdi onların uzantıları aynı şeyi söylüyorlar. Ne diyorlar 'Sandıktan evet çıkmasın da isterse Türkiye batsın, ekonomi dibe vursun. Sandıktan evet çıkmasın da terör azarsa azsın. Yeter ki AK Parti'ye yaramasın. Türkiye'ye ne olursa olsun. Yeter ki Recep Tayyip Erdoğan kazanmasın, Türkiye'ye ne olursa olsun.' Biz bu anlayışla nereye varacağız sevgili Edirneliler" diye konuştu.

KARŞI ÇIKTIĞIN ANAYASA'YI DEĞİŞTİRELİM DİYORUZ 'HAYIR' DİYORSUN

Başbakan Yıldırım, hükümetlerinin bugüne kadar yaptığı hizmetleri anlatarak, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle bu hizmetlerin daha da artacağını ve hızlanacağını belirtti. Yıldırım, "Biz bugüne kadar yalnızca bizi seçenlere değil 80 milyona hizmet ettik. Bizim derdimiz ekmeği büyütmek. Küçük olsun bizim olsun diyenlere karşı diyoruz ki, büyük olsun 80 milyonun olsun. Kimler anayasaya değişikliğine karşı çıkıyor bir bakın. PKK terör örgütü karşı çıkıyor, FETÖ gece gündüz hayır için çalışıyor. Bazı Avrupa ülkeleri de hayır için çalışıyor. Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya. Bu size bir şey hatırlatmıyor mu? Bunlar bizim geleceğimizin iyi olmasını isterler mi? İstemezler, onun için hayır kampanyasını yapıyorlar. Bunu anladık da CHP'ye ne oluyor. Ana muhalefet partisi sen niye karşı çıkıyorsun kardeşim? Halbuki Kılıçdaroğlu ne diyor. Ben bu anayasaya 1982'de hayır oyu verdim. İyi ya, biz de işte senin hayır oyu verdiğin anayasayı değiştiriyoruz. O halde sana düşen hayır değil evet oyu vermektir. Kendi içinde çelişkiye düşüyorsun. Bu anayasaya hayır diyorsun, şimdi değiştirelim diyoruz yine hayır diyorsun, 1982'de kalmışsın. Biz 1982 model diyoruz, alınıyorsun. Ondan bir santim ileri gitmemişsin. Şimdi fırsat bu fırsat bir kere daha düşün Kılıçdaroğlu" dedi.

KILIÇDAROĞLU YAŞLANDI 

Başbakan Binali Yıldırım, seçilme yaşını 18'e düşürdüklerini ifade ederek, ülkenin geleceği için gençlerin sorumluluk alabileceklerini söyledi. CHP'nin buna da karşı çıktığını belirten Yıldırım, "Anlamak mümkün değil. CHP'nin 2011 seçim beyannamesinde iktidara gelmeleri halinde seçilme yaşını 21'e indireceği vaadinde bulundu. Biz daha iyisini yaptık, 18'e indirdik. Niye karşı çıkıyorsun. Kendinle niye çelişiyorsun, kendinle niye ters düşüyorsun, milleti aldatmayın. Milleti niye aldatıyorsun? Kendileri döneminde milletvekili sayısı arttırıldı, şimdi nüfus arttı sayıyı yükseltelim diyoruz karşı çıkıyorsun. E yaşlandı olur, ama bunu da birileri hatırlatan olur" dedi.

2002'DE SADECE 6 AMBULANS VARDI ŞİMDİ 42 TANE OLDU

Başbakan Binali Yıldırım, hükümetlerinin Edirne'ye yaptıkları yatırımları da anlatarak, "15 yılda Edirne'ye 11 milyar yatırım yaptık, 11 katrilyon. Okullar, toplu konutlar, barajlar, göletler ve daha birçok eserleri Edirne'ye kazandırdık. Merkeze, Havsa'ya yeni hastaneler yaptık. Edirne'de 2002'de sadece 6 tane ambulans vardı. Şimdi ne kadar 42 tane. 6 nere, 42 nere? 2002'de bu şehrin içme suyu sıkıntısı vardı değil mi? Şimdi böyle bir sorunu kaldı mı? İçme suyunu getirdik. 2002'de Edirneli çiftçi kardeşlerimize verilen destek AK Parti'den önce sadece 37 milyon şimdi 263 milyon, tam kat. Helali hoş olsun" dedi.

MERİÇ BAĞLANTI KÖPRÜSÜNÜ AÇTI

Başbakan Binali Yıldırım, mitingin ardından Karaağaç Mahallesi’ni kent merkezine bağlayan TEM-Edirne-Karaağaç bağlantı yolu ve köprüsünün açılışına katıldı. Programın yapıldığı alana eşi Semiha Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla birlikte gelen Başbakan Binali Yıldırım, köprü temelinin 14 Temmuz 2013 yılında atıldığını hatırlattı. 

Köprünün Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden bile önemli olduğunu anlatan Yıldırım, "Edirne’ye 2013 yılının 14 Temmuz da geldim. Şuradan bir Ramazan günüydü, bu köprünün ve yolun temelini attık. Sizlerle iftarda yaptık. Şimdi gördüğünüz bu eser tamamlandı, açılışını yapıyoruz. Bu köprü bana göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden daha önemli. Neden biliyor musunuz? Türkiye’nin bir kara parçacı, Karaağaç Mahallesi sel gelir, Meriç taşar Edirne ile irtibatı bağlantısı kesilir. İşte bu köprünün uzunluğu 1943 metre. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden daha uzun. 'Ya buraya da bu masraf yapılır mı?' diyebilirler. Geçmiş yıllarda bunu yapmak istememiş olabilirler. Ama biz diyoruz ki, tek bir insanımızın yaşadı bir yer bile olsa, ona ulaşmak, ona hizmeti götürmek bizim boynumuzun borcu. Gönül rahatlığı ile huzuruyla karşınızdayız. Tarihe tanıklık eden Meriç Nehri üzerine bu güzel köprüyü yaptık. Hayırcılar, ister dinlesin, ister dinlemesin. Bizim hizmetimiz millet için, millete hizmette siyaset olmaz. İşte eser, ailesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Eser, siyasi yapıyoruz 15 yıldır” dedi.

"SİZ ANAYASA YOLUNU AÇIN"

Türkiye’de yapılan hizmetlerin bir çok Avrupa ülkesinde bile olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, alanda toplanan kalabalığa seslenerek, anayasa yolunun açılması çağrısında bulunarak şunları söyledi:

"Ülkemizi doğudan, batıya, güneyden, kuzeye her tarafta yollarda donattık, hava yolunu halkın yolu yaptık. Vatandaşımızın hızlı tren özlemini giderdik. Şehir hastaneleriyle sağlıkta devrim yaptık. Sağlıkta değişiklik ve devrim bugün bir çok Avrupa ülkesinde yok. Değerli Edirneliler, bu eserler kesintisiz, devam etsin istiyorsanız bunun yolu 16 Nisan halk oylamasında kararımız evet. Böylece 2023’e giden büyük Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetle seviyesine ulaşacağız. Biz Türkiye’nin yollarını açtık, tek yolları bölünmüş yol haline getirdik. Yolları böldük, insanları, hayatları birleştirdik. Bir yol var ki sürekli vesayet üretiyor, darbe üretiyor. Bu da anayasa yolu. Anayasa yolunu gücümüz yetmedi açamadık. Şimdi anayasa otoyolunu açmaya hazır mısınız? Siz anayasa yolunu açın, biz iki şeritli yolları dört şeride çıkaralım. Otoyolları da yapalım, Çanakkale Köprüsü'nü de yapalım, Hızlı tren Edirne’ye gelecek. Kars’a kadar gidecek"

"PKK VE FETÖ’YE İZİN VER BAKANLARIMIZA YOK"

Almanya ve Hollanda’nın Türk siyasetlerine koyduğu yasakları hatırlatan Yıldırım, PKK ve FETÖ’ye izin verildiğini belirterek, "Bakın Almanya, Hollanda bizim siyasilerimize hatiplerimize izin vermiyor. Ama bölücü başının posterleri asılı meydanlarda. PKK’ya, FETÖ’ye tam yol serbest, her türlü mitingi yapması için izin veriyorlar. Bunlar bizim dostumuz mu? Dost böyle yapar mı? O halde bunun cevabını 16 Nisan’da bu millet verecek. PKK terör örgütü istediği kadar ‘hayır’ diye kampanya yapsın, FETÖ terör örgütü istediği kadar ‘hayır’ kampanyası yapsın. Onlar bu milleti bilmiyor, bu millet en zor şartlarında bile küllerinden doğmuş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında Kurtuluş Savaşı'nı vermiş ve Cumhuriyeti bize kazandırdılar. Bizim görevimiz Cumhuriyeti daha ileri taşımak" dedi.

"ANAYASA’NIN MODASI GEÇTİ"

16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması için destek isteyen Başbakan Yıldırım, referandumda aday ve partiler olmadığını ve Türkiye’nin geleceğine karar verileceğini kaydederek sözlerini söyle tamamladı:

"16 Nisan’da biz bir seçim yapmıyoruz. Biz 16 Nisan’da bir anayasa değişikliğini oyluyoruz. Partiler, adaylar olmayacak sadece gidip ülkemizin geleceği için karar vereceğiz. Ya aydınlık yarınlara, daha hızlı kalkınan büyüyen, darbelerle uğraşmayan, bütün gayretini ülkenin kalkınması, refahı için harcayan, güçlü iktidara, istikrar evet diyeceğiz ya da modası geçmiş darbe döneminden kalan, anayasaya razı olacağız. Biz bu sürekli kriz üreten, darbe teşebbüsleri üreten anayasaya razı mıyız? Sadece bu köprü değil, toplam 7.5 kilometre, Avrupa’dan gelen TEM otoyoluna bağlantı bu köprünün devamında da var. İki iş yapıyor, gelince hemen buradan Edirne’ye giriyorsunuz. İkinci görevi de Karaağaç Mahallesi’ndeki hemşerilerimiz, Romanlarımız onların yollarının kesintiye uğramasını engelliyor. Sürekli açık istediği kadar Meriç taşın, yolunuz, bahtınız açık olsun."

Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından eşi Semiha Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla birlikte kurdele keserek yeni köprüyü hizmete açarak Kırklareli'ne geçti.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.