Barzani: Referanduma tehditleri kabul etmiyoruz

Barzani: Referanduma tehditleri kabul etmiyoruz

25 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumu konusunda geri adım atmayacaklarını söyleyen Barzani şöyle dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılacağı duyurulan bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamada bulundu. Barzani “Referanduma ilişkin yapılan tehdit niteliğindeki açıklamaları kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Rudaw’ın haberine göre Barzani, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Bağımsızlık tüm dünya halklarının olduğu gibi Kürtlerin de en doğal hakkıdır”dedi. Barzani, şöyle devam etti:
Referanduma karşı yapılan açıklamalar hakkaniyetten uzaktır. 2003 yılında Irak’taki tüm bileşenlerin uzlaşmasıyla bir anayasa yapıldı. Kürdistan halkı olarak bugüne kadar bu anayasanın gereğini yerine getirdik. Ancak Irak yönetimi sayısız kez bu anayasayı ihlal etti. Buradan Irak yönetimine sesleniyorum; bugüne kadar anayasaya bağlı kaldınız mı? Anayasanın hangi şartını yerine getirdiniz?”

‘ANAYASAYA DA İNSANLIĞA DA AYKIRI’

Anayasaya göre resmi güvenlik gücü olan peşmergenin Bağdat yönetimi tarafından dışlandığını söyleyen Barzani,  “Kürt halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum etmek istediler. Kürt çocuklarının sütlerini kestiler. Tüm bunlar anayasaya aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığa da aykırıdır.”

Barzani, açıklamasında, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumunun Kürtlerin en doğal hakkı olduğunu belirtti ve şöyle dedi: “Dünyadaki tüm halkların kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Kürtlerin neden böyle bir hakkı olmasın? Şehitlerimiz bu uğurda kanlarını döktü, canlarını verdi. Biz kendi halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Referendum kararından asla geri dönmeyeceğiz. Kürdistan halkı bunu barışçıl yollarla yapacak, savaşarak değil. Eski kötü tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz. Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Bu konuda yapılan kimi tehdit niteliğindeki açıklamaları da kabul etmemiz mümkün değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.