Barzani: DAİŞ'in yenilmesi an meselesi

Barzani: DAİŞ'in yenilmesi an meselesi

Dış ülke Büyükelçi ve temsilcileriyle yıllık olağan toplantısını gerçekleştiren Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Erbil Pirmam’daki Başkanlık Ofisi’nde 19 Büyükelçi, 6 konsolos ve 10 temsilci ile gerçekleşen toplantıda Başkan Barzani, 29 Eylül’deki Bağdat ziyaretinde Irak Başbakanı Haydar Abadi ile gerçekleştirdiği görüşmede Musul operasyonunun başlaması için Peşmerge’nin Irak ordusuna yardım edeceği sözü verdiğini, operasyonun bu esas üzerinden şekillendiğini ve Peşmerge’nin yardımı olmaksızın Musul operasyonunun başlatılmasının zor olduğunu söyledi.

Toplantı Kürdistan Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa’nın Kürdistan’ın uluslararası alandı tanınırlığını sağlayan ülke büyükelçileri ve temsilcilerine bu tanıtımdaki katkılarından dolayı bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

Ardından başlayan toplantıda konuşan Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, yabancı elçilerin yeni yılını kutlayarak Kürdistan’daki faaliyetleri için başarı dileklerini sundu. DAİŞ’in güçlenmesi ve Irak ve Kürdistan topraklarını işgal ettiği süreci değerlendiren Barzani, Peşmerge’nin çok kıt imkanlarla hiçbir etnik ayırım gözetmeksizin tüm Kürdistan halkını korumak için seferber olduğunu ve Peşmerge’nin bu canfida gayretleri sayesinde bugün DAİŞ’in Hilafet payitahtı diye tabir edilen Musul’da bitme noktasına getirdiğini söyledi. Barzani, Peşmerge’nin bu başarısında uluslararası yardımların etkisini gözardı edilemeyeceğini de belirterek bu yardım ve desteklerden dolayı tüm ülkelere teşekkürlerini takdim etti.

”Musul’u DAİŞ’e sunanlar operasyonun başlamasını istemiyorlardı”

Konuşmasının devamında Musul operasyonunun gelişim aşamalarına değinen Barzani, Musul’u DAİŞ’e sunanların yenildiklerini bildikleri için operasyonun başlamasını istemediklerini belirterek şöyle devam etti: “Çünkü onlar kırılmıştı ve bu yüzden başka bir halkın zaferini görmek istemiyorlardı. Bu yüzden geçen yılın 29 Eylül’ündeki Bağdat ziyaretimde, Irak Başbakanı Haydar Abadi ve diğer yetkililerle bu operasyonun temellerini attık. Bu çerçevede Peşmerge DAİŞ’e büyük darbeler vurarak Irak ordusunun Musul’a geçişi için elverişli bir ortam yarattı. Peşmerge’nin yardımı olmasaydı operasyon bu aşamaya gelemezdi”

“DAİŞ kırılsa da farklı isim ve yöntemlerle tehdit olmaya devam edebilir”

DAİŞ’in yenilmesinin an meselesi olduğunu vurgulayan Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, bu yenilginin DAİŞ’in terörist bir yapılanma olarak tamamen yok olacağı anlamına gelmeyeceğini ve fakrlı isim ve yöntemlerle bölge ve dünya için tehdit olmaya devam edebileceğini söyledi. Bu yüzden DAİŞ’e karşı askeri çözümlerin yanı sıra ekonomik, siyasi, toplumsal ve düşünsel mücadelenin de yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Barzani, bunun için uluslararası ölçekte ortak bir mücadelenin önem kazandığını söyledi.

“Ekonomik krizi atlatma umudumuz güçlenecek”

Başkan Barzani, petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş, savaşın ağır yükü ile savaştan dolayı Kürdistan’a akın eden bir milyondan fazla göçmen ve en son Musul operasyonuyla 100 bin insanın daha Kürdistan’a sığınmasının yol açtığı ağır faturanın Kürdistan’da ekonomik krizin patlak vermesine sebep olduğunu, ama Musul’un kurtarılması ardından insanların evlerine, topraklarına geri dönmeleri, petrol fiyatlarının yükselmesi ihtimali ve Kürdistan’daki reform hamleleri ile bu krizi gidermeyi umut ettiklerini söyledi.

“Irak’ın parçalı hali için kimse bizi suçlayamaz”

Erbil-Bağdat ilişkileri hakkında da konuşan Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Irak’ın parçalı halinden dolayı kimsenin Kürtleri suçlayamayacağını, 2003 öncesi ve sonrası da Irak’taki demokrasi, eşitlik ve federalizmin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek, “29 Eylül’deki Bağdat ziyaretimde Musul operasyonunun yanı sıra Başbakan Abadi ile Kürdistan’ın bağımsızlığı meselesini de ayrıntılı konuştuk. Kendileri de süreç sonunda yeni trajedilerin yaşanmaması için diyalog yollarınn açık olması gerektiğini belirttiler”

Kürdistan’daki siyasi krizin giderilmesi için sürdürülen çalışmalarla ilgili ise Barzani, siyasi tarafların diyaloglarının devam ettiğini ve bu süreç sonunda olumlu bir neticenin ortaya çıkmasını umut ettiklerini söyledi.

Toplantı sonunda dış ülke Büyükelçi ve temsilcileri de Başkan Barzani’ye teröre karşı göstermiş olduğu duruşundan dolayı teşekkürlerini sunarak, kendisi ve Peşmerge’ye başarı dileklerini ilettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.