'Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak' çalıştayı

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) uzun zamandır yürüttüğü ‘Toplumsal Barış Ağı’ yeni bir toplantı ile Diyarbakır’da devam etti.

HABER - TURGUT SARI / DİYARBAKIR

5 yıl önce başta Diyarbakır, Van, Hakkari, Urfa ve Batman olmak üzere bölge illeri ile İstanbul Ankara, İzmir ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu batı kentlerinde sivil toplum örgütü temsilcileri, aktivist ve gazetecilerin katılımı toplantılar gerçekleştiren DİTAM tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid -19) salgını nedeniyle ara verdiği toplantılarına yeniden başladı.

4.jpg

‘Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak’ başlığı ile gerçekleştirilen toplantıda Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vahap Coşkun bir sunum yaptı.

6.jpg

Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, DİTAM Başkanı Mehmet Vural, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkanı Rojda Yılmaz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan da katıldı.

3-001.jpg

DİTAM Genel Sekreteri Gazeteci Mahmut Bozarslan’ın moderatörlüğünde başlayan toplantının açılış konuşması DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural tarafından yapıldı. 

1-001.jpg

Vural, DİTAM’ın 2010 yılından beri barış üzerine çalışan bölgenin ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde sivil toplum örgütlerinin, gazeteci ve aktivistin bulunduğu bir düşünce kuruluşu olduğunu söyledi.

Vural, pandemiden sonra ilk yüz yüze toplantıda bir araya geldiklerini belirterek katılımcılara teşekkür etti.

2-001.jpg

Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vahap Coşkun, ‘Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak’ konu başlığı ile sunum yaptığı çalıştayda, barış süreçlerinin sırf iki tarafla yürütülemeyeceğini, başta sivil toplum örgütleri olmak üzere farklı kesimlerin bu tür süreçlere dahil edilmesi gerektiğini söyledi. 

11.jpg

Barış süreçlerinin aynı anda birden çok kanaldan ve diyalogla yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, sivil toplumun taraflar arasında köprü vazifesi görmesi gerektiği kaydetti. 

7.jpg

'Barış masasına otururken taraflar çok büyük hedefleri önüne koymamalı' diyen Coşkun, bütün eksiklik ve aksaklıklara rağmen Türkiye’de yürüyen sürecin değerli olduğunu belirti ve sürecin akamete uğramasının değerini düşürmediğini söyledi.

Coşkun, Türkiye'nin her şartta çözüm süreci gibi süreçlere ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Dünyadaki çatışma çözümü süreçlerine bakıldığında başarılı olan süreçlerin temel özelliklerinin sabırla sürdürülen yapılar, güçlü liderlik, barış sürecinin ardındaki iradedir. Bir çözüme ulaşmak için birden fazla deneme yapmak gerekebilir, aslında gerekir” dedi.

Coşkun, müzakere-çözüm ve barış süreçlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurları şu şekilde sıraladı

*Barış süreçleri asla iki tarafla olmaz,

* Mümkün olduğunda çok aktör sürece dahil edilmelidir.

*Dünya örneklerine göre silahlı gruplar müzakereler başlar başlamadan ortadan kalkmaz, son garantilerini almadan silahlarını bırakmazlar.

*Barış süreçleri aynı anda birçok kanalda ve diyalogla yürütülmelidir.

*Barış masalarına aktörlerin çok büyük hedeflerle gelmemesi gerekir

Çalıştayda söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise barış ihtimalinin olduğu bir dönemi gördüklerini belirterek, "Barış süreçleri çok önemlidir. Ama vicada hitap eden çözümler geliştirmek vicdan eksenli bakmak gerekir" ifadelerini kullandı. 

Katılımcıların ayrı ayrı söz aldığı çalıştay soru cevap kısmının ardından sona erdi.  

5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.