Barış Pınarı Harekatı'nda son gelişmeler

Barış Pınarı Harekatı'nda son gelişmeler

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü ve bir haftayı geride bırakan Barış Pınarı Harekatı'nda neler yaşanıyor?

Bugünün öne çıkan gelişmeleri:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harekat Münbiç'ten Irak sınırına ulaşana dek sürecek

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerini Rakka ve Tabka kentlerinden de çektiğini açıkladı

SDG komutanlarından Mazlum Kobani, Esad rejimi ile vardıkları anlaşmanın garanbtörünün Rusya olacağını duyurdu

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Türkiye'yi ziyaret edecek

Milli Savunma Bakanlığı: "653 terörist etkisiz hale getirildi"

ABD askerlerinin çekildiği askeri üsleri, Suriye ordusu kontrol ediyor (Rus televizyonu)

Cizre'nin Katran Köyü'nde 3 sivil yaralandı

YPG'nin Şırnak'ın Cizre ilçesinin Katran köyüne düzenlediği havanlı saldırıda 3 kişi yaralandı.

Erdoğan Pence ve Pompeo ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamalarda Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyetle kendisinin görüşmeyeceğini, onlarla mevkidaşlarının görüşeceğini kendisinin Başkan Donald Trump'ın gelmesi halinde görüşeceğini söyledi.

Bu sözler Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompe ile de görüşmeyeceği şeklinde anlaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise ikinci bir video paylaşarak Erdoğan'ın bugünkü heyeti kastettiğini yarın gelecek olan Pence ve Pompeo ile görüşeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu: Yaptırımlar kabul edilemez

TBMM Genel Kurulu'nda Suriye operasyonu ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım kararına değinerek; "Böyle bir zamanda nereden gelirse gelsin hiçbir yaptırım veya tehdit kabul edilemez ve bizim kararlılığımızı etkilemez." dedi.

Çavuşoğlu şunları söyledi: "Burada çok açık ve net, bir terör devleti kurmak istiyorlardı. Bugün en çok tepki gösteren ülkelere bakın başta Fransa olmak üzere, amaçları burada bir terör örgütü kurmak. Bunun için sahada ve komşu bölgelerde de çok ciddi çalışmalar yaptı. Dolayısıyla bu kadar bize saldırmalarının sebebi de bu oyunu bozmamızla beraber yaşadıkları hayal kırıklığıdır, onun neticesidir."

Esad güçleri ile SMO arasında M4 karayolunu kontrol için yoğun çatışma

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esad güçleri ve Türkiye'nin desteklediği eski Özgür Suriye Ordusu'nun yerini alan Suriye Milli Ordusu arasında stratejik öneme sahip M4 karayolununu kontrolü için yoğun çatışmaların sürdüğünü bildirdi. Suriyeli Kürtlerin de Esad ordusuna bu çatışmalarda destek verdiği iddia edildi.

"Suriye ordusu Rakka'da" iddiası

Lübnan merkezli Arap televizyonu Al Mayadeen, Suriye ordusunun Rakka'ya girdiğini ve gözlem noktaları kurduğunu öne sürdü.

Erdoğan: Teröristlerle kucak kucağa yaşayanlar istedikleri pazarlığı yapabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllardır teröristlerle kucak kucağa yaşayanlar, onlarla istedikleri pazarlığı yapabilirler ama biz bu yola asla tevessül etmeyiz. Suriye'deki gelişmeler sebebiyle bizi ekonomik yaptırımla tehdit edenlere 'azdan az gider, çoktan çok gider' diyoruz. Türkiye, tarihinin hiçbir döneminde sivil katliamı yapmamıştır ve yapmaz." dedi.

Ne zaman ki Münbiç’ten Irak’a kadar 30-35 kilometrelik bir derinlikte alanı kontrol altına aldık, o zaman operasyon sona erer

Rusya Dışişleri Bakanı: Batılı koalisyonun faaliyetleri Kürtleri ayrılıkçılığa itiyor

Moskova'nın Şam yönetimiyle Kürtler arasındaki anlaşmaların uygulanmasını teşvik edeceğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batılı koalisyonun Suriye'deki faaliyetleri Kürtleri ayrılıkçılığa itiyor. Suriye'nin kuzeydoğusundaki çatışma, IŞİD militanlarının dünyanın dört bir tarafına dağılmasına olanak sağladı ve bununu sorumluluğu da Avrupa ülkelerine ait." dedi.

ABD askerlerinin çekildiği askeri üsleri Suriye ordusu kontrol ediyor

Bu arada Rusya devlet televizyonu, ABD askerlerinin çekildiği askeri üsleri Suriye ordusunun kontrol ettiğini duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin askeri operasyonunun Suriye'de çözüm için başlatılan "siyasi sürece zarar vermemesi" gerektiğini ve operasyonun "orantılı" olması gerektiğini söyledi.

Rasulayn kırsalı obüs atışlarıyla vuruluyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü harekat kapsamında Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn kırsalındaki mevziler ateş altına alınıyor. Gece saatlerinde de devam eden yoğun obüs atışlarıyla YPG hedefleri vurulurken, bölgeden dumanlar yükseliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı: Suriye'de 9 Fransız kadın kamptan kaçtı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtlerin kontrolündeki bir kamptan 9 Fransa vatandaşı kadının kaçtığını söyledi. Le Drian, "Suriye'de tutulan cihadilerin yargılanmaları ve yargılama çerçevesini tartışmak üzere Irak'a gideceğim." dedi.

Pompeo ve Pence Suriye için Türkiye'ye geliyor

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. Pence, 17 Ekim Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütü ile masaya oturmayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin Amerika Birleşik Devletleri'nin "Ateşkes ilan edin, biz de müzakere için ara buluculuk yapalım." teklifine, "Biz terör örgütü ile masaya oturmayız." diye cevap verdiğini söyledi.

Ayrıca Erdoğan, "PYD/YPG hızla mevzi kaybediyor. 'Harekatı durdurun' diye bize baskı yapıyorlar. Yaptırımlar açıklıyorlar. Bizim hedefimiz belli. Bizim herhangi bir yaptırım konusunda endişemiz yok." dedi.

Yunanistan: Avrupa'ya kitlesel göç gelebilir

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Avrupa'nın kitlesel bir göçe hazır olması gerektiğini söyledi.

AFP'ye konuşan Miçotakis, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyonu kınadı ve bu operasyonun Avrupa'ya göç için yeni bir baskı oluşturduğunu iddia etti ( Euronews)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.