Baluken ikinci romanıyla okuyucusuyla buluşacak

Baluken ikinci romanıyla okuyucusuyla buluşacak

İdris Baluken, cezaevinden kaleme aldığı ikinci romanı “Oko” ile okuyucusuyla buluşacak. Baluken, kitabında eşitsizlik ve tahakküm ilişkileriyle örülü dünyayı en ötekinin, ezilenin gözüyle anlatıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nde ikinci romanını kaleme aldı. "Oko" isimli roman Dipnot Yayınları etiketiyle 14 Haziran tarihinde raflardaki yerini alacak. 
 
Yaşadığımız eşitsizlik ve tahakküm ilişkileriyle örülü dünyayı en ötekinin, en ezilenin gözüyle kaleme alınan romanda, köpekler, hırsıyla doğayı talan edip yok olmaya sürükleyen insanların karşısına dikiliyor.
 
YÜZLEŞMEYE ÇAĞRI
 
Yayınevi tarafından hazırlanan tanıtım metninde kitaba ilişkin şu ifadelere yer veriliyor: "İdris Baluken, bu romanında, gözümüzün önünde ama bir o kadar da uzağımızda olan bir dünyanın içine çağırıyor bizi. Sürükleyici anlatımıyla, insanlığın kıyılarında hayat bulabilen bu dünyanın derinlerinde kendimizle yüzleşeceğimiz bir yolculuğa çıkarıyor. 
‘Köpekler, çok geçmeden, yuvalarından çıkan karıncalar misali saklandıkları yerden çıkmaya başladılar. Dünyanın en hızlı atları gibi koşuyorlardı. Sahilin yakınındaki ağaçlık alana geldiler. … Ölüm adasının ortasına özgürlük bayrağı asılmıştı. Hepsi birer kahramandı, özgürlük bayrağının yıldızına akacak o kutsal boyanın renkleriydi onlar.’
 
Kutsal boyanın renklerinin üzerine çöreklenen karanlık… Şehirlerin metal gürültüleri, kalabalıkların uğursuz uğultuları… Açlık, susuzluk… Sonra ölüm adaları…Özgürlük bayrağının yıldızını boyayan renklerin direnişi… Kurtuluş şarkıları, barış halayları…”
 
Baluken’in “Üç Kırık Dal” adlı ilk romanı Dipnot Yayınları tarafından yayımlanmıştı.
 
İDRİS BALUKEN KİMDİR?
 
1976’da Bingöl’de doğan Baluken, ilk ve orta öğretimini Bingöl'de tamamlar. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında mezun olan Baluken, Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ihtisas yapar. Baluken, Bingöl ve Diyarbakır’da uzman doktor olarak çalıştıktan sonra 24'üncü dönem Bingöl, 25'inci dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı. Çatışmalı sürecin sonlandırılmasına yönelik başlatılan çözüm sürecinde Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’la birlikte İmralı Heyeti’nde bulundu. 4 Kasım 2016 tarihinde HDP’ye yönelik siyasi operasyonlar kapsamında tutuklanan Baluken’e 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Baluken 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Sincan Cezaevi’nde kalıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.