Bakkal, terzi, ev emekçisi: Bu haksızlık

Bakkal, terzi, ev emekçisi: Bu haksızlık

Meme Kanseri olmasına rağmen evin geçimini sağlamak için bakkal dükkanı ve terzilik işini birlikte yapan Hülya Dalmış, aynı zamanda 7 çocuğun bakımı ve ev işlerini yapıyor.

 

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Nur Mahallesi’nde yaşayan Hülya Dalmış 40 yaşında ve 7 çocuk annesi. 15 yaşında evlendirilen ve yıllarca yoksulluk ile boğuşan Dalmış, çocuklarına bakabilmek için 3 işi aynı anda yapıyor. 

Yıllarca bahar ve yaz aylarında tarım işçisi olarak Adana, Mersin gibi illere çalışmaya giden Dalmış meme kanserine yakalandıktan sonra yılın her dönemi Cizre’de kaldı. Mevsimlik işlere gidemediği için ekonomik sorunlar yaşamaya başlayan Dalmış, 7 çocuğuna bakabilmek için hem bakkal dükkanı işletti, hem de terzilik yapmaya başladı. 

Pandemi sürecinde artan iş yükü ile birlikte 3 iş yapan Durmuş, pandeminin en çok kadınları etkilediğini söyledi. 

3 İŞ YAPIYOR

Evlendiği günden bu yana çalıştığını belirten Dalmış, yaşamına dair şunları söyledi: “Ben 15 yaşındayken evlendirildim. Ekonomik olarak geçinemiyorduk. Mevsimlik işçi olarak Adana ve Mersin gibi bir çok ile çalışmaya gittim. Daha sonra meme kanserine yakalandım. Bundan kaynaklı artık gidemiyorum. O zaman elde ettiğim gelirle kendime ait bir bakkal ve terzi dükkanı açtım. 6 yıldır esnaflık yapıyorum.” 

BİR DÜKKAN İKİ İŞ 

Aynı zamanda ev içinde çocuklarının bakımı ve ev işleriyle de ilgilendiğini ekleyen Dalmış,  “Her gün sabahın erken saatlerinde uyanıyorum. Uyandığım zaman ilk olarak ev işlerini yapıyorum. Çocuklara kahvaltıyı hazırlıyorum. Evi süpürüyorum, bulaşıkları yıkıyorum ve daha sonra da dükkanı açmaya gidiyorum. Dükkanımda iki iş yapıyorum.  Hem terziyim hem de bakkal. Eğer varsa dikilecek elbise onları dikiyorum. Gerçekten de çok zorlanıyorum. Ama emeğimin hakkını alamıyorum. Evde çalışacak kimse yok. Hem ev işi hem bu iki iş çok zor” dedi.

PANDEMİ VE ŞİDDET 

Bütün yaşam alanlarında kadın emeğinin sömürüldüğünü söyleyen Dalmış, “tam kapanma” ile birlikte kadınların işinin 10 kat daha da arttığını belirtti. Kapanma sürecinde erkeklerin tüm ev işlerini kadınlardan beklediğini ifade eden Dalmış, “Her işi kadın yapıyor. Erkek sinirlense öfkesini kadından çıkartıyor. En ufak bir itirazda hemen şiddete başvuruyorlar. Bundan kaynaklı bu süreç kadınlara zarar veriyor. Bu haksızlık. Biz daha çok çalışıyoruz ama emeği hor görülen yine kadınlar. Devlet kontrolsüz kararlar ile şiddetin önünü açıyor ve kadınları ölüme terk ediyor” dedi.

‘HİZMET İÇİN YARATILMADIK’

Dalmış, yaşamın her alanında kadınların desteklenmesi gerektiğini söyleyerek “Kadınlara ölüm değil yaşam alanlarının açılması gerekiyor. Biz kadınlar her şeyden önce özgür olmak istiyoruz. Bu kadar emek veriyoruz karşılığında da saygı istiyoruz. Yaşamın her alanı bize daraltılmış. Nefes alamayacak duruma geldik. Her işi biz yapıyoruz ama erkeklere göre de hiçbir şeyi yapmamış gibiyiz. Erkeklere hizmet etmek için yaratılmadık” diye tepki gösterdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.