Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladı.

Yeni Ekonomi Programı'na göre hedef, yılı yüzde 13,8'lik işsizlik ve yüzde 0,3'lük büyüme oranıyla kapatmak.

"18,7 milyar lira kısa çalışma ödeneği, 4,4 milyar lira nakdi destek ve 3,6 milyar liralık işsizlik ödeneği yaptık" diyen Bakan Albayrak, salgında açıklanan destek paketlerinin toplam büyüklüğünün 494 milyar lira ile mili gelirin yüzde 10'una ulaştığını belirtti.

Ekonomide yeni yaklaşımın isminin "Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi" olacağını belirten Albayrak, işsizlik, büyüme ve enflasyona ilişkin ekonomik tahminleri sıraladı.

Albayrak Türkiye ekonomisinin 2020 büyüme tahmininin yüzde 5’ten yüzde 0,3’e düştüğünü açıkladı.

Bir önceki dönemde 2020 sonu için işsizlik tahmini yüzde 11,8 idi. 2021 yılında işsizliğin 10,6 olması bekleniyordu, şimdi ise tahmin yüzde 12,9 olarak güncellendi.

Albayrak, "İşsizlik oranının, kademeli azalarak 2023'te yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 8,5'den yüzde 10,5'e çekildi.

Albayrak, koronavirüs salgını nedeniyle alınan "finansal tedbirlerin" de kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu.

Albayrak dövizi değerlendirdi

NTV yayınında Yeni Ekonomi Programı'nı değerlendiren Dünya Gazetesi yazarı ve yönetim kurulu başkanı Hakan Güldağ, Bakan Albayrak'a toplantı çıkışında döviz kurlarındaki durumu sorduğunu aktardı.

Güldağ, Albayrak'ın "Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum. Sanayimiz güçlü. Oraya hiç bakmıyorum. Kur artık bizim elimizde" dediğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.