Bahçeli: Türkiye Şam’a girmeyi planlamalı

Bahçeli: Türkiye Şam’a girmeyi planlamalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye ordusunun İdlib’de gerçekleştirdiği saldırı sonucu 5 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun hayatını kaybetmesiyle ilgili konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri, hükümetin Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti:

Hem Suriye'yi hem de Türkiye'yi eşzamanlı kontrol etmeye çalışan Rusya iyi niyetli değildir. Hükümetin, Rusya ile ilişkileri yeniden gözden geçirmesi temennimizdir. Ne Astan'dan ne Soçi'den ne Cenevre'den ne de diplomatik temaslardan herhangi bir sonuç bugüne kadar çıkmamıştır, çıkması da beklenmemelidir. Şehitlerimiz vebali saldırgan Suriye kadar buna ortam hazırlayan Rusya'nın omuzlarındadır. Bununla yüzleşmek şarttır.

1999 tartışması

Bahçeli, hükümet ortağı olduğu 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremle ilgili bir köşe yazarının “Devlet 3 gün kafasını kaldıramadı” dediğini söyledi. Bahçeli, ismini vermediği köşe yazarına “Bu iftiranı ispatlamazsan alçaksın müfterisin. Hiç merak duyulmasın, MHP’nin olduğu yerde Türk devleti çökmez, çökemez” dedi.

MHP lideri hükümette olduğu 1999’da yaşanan depremle ilgili olarak “Bilinmelidir ki Türk devleti ne 1999’da çöktü ne de 2020’de zaafa uğradı. Çöken millet değil çürük binalardır, utanmaz müteahhitlerdir. Devlet aynıdır, ruh aynıdır, fıtrat aynıdır. Dün ile bugün arasında ayrımcılık yapanlar da kalleştir” ifadelerini kullandı. Depremler arasında kıyas yapmanın “birlik ve kardeşlik duygusuna hançer sallamak” olduğunu söyleyen MHP lideri, şöyle konuştu:

Türk devleti ve milleti dün gereğini yapmış, bugün de aynısını yapmıştır. Geçmişi kötülemek bugünleri kurtarmaz.

Başbuğ’un açıklamaları

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 26 Haziran 2009’daki yasayı işaret ederek yaptığı “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmasına da değinen MHP lideri, “Özellikle ve altını çizerek ifade etmek isterim ki, Milliyetçi Hareket Partisi 2009 ne söylemişse bugün arkasındadır, gene aynı noktadadır” dedi ve şunları sordu:

2009 yılının 25 Haziran’ındaki bir konuyu bugün yeniden kaşımanın kime ne faydası olacaktır? Bu manasız tartışmayı tetikleyip tırmandırmak kimin işine yarayacak, hangi çevreleri rahatlatacaktır? Bunların yanında, 26. Genelkurmay Başkanı görevdeyken FETÖ’cülerle mücadeleyi layıkıyla yapmış mıdır?

Kendileri için FETÖ’nün siyasi ayağının Yurtta Sulh Konseyi’nin yürütme kadrosu olduğunu söyleyen Bahçeli, “Bunlar tek tek tespit edilirse, inanıyorum ki, FETÖ’cülerin, kriptocuların, hainlerin, Türk ve İslam düşmanlarının kökü kazınacaktır” diye konuştu.

AK Partili isimler 1999'u hatırlatmıştı

Elazığ ve Malatya’yı etkileyen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından arama-kurtarma ve yardım çalışmalarının eksik olduğuna yönelik eleştiriler gündeme gelmişti. Bu eleştirilere yanıt veren isimler AK Partili Burhan Kuzu ve Şamil Tayyar gibi isimler olmuştu. 

Kuzu, mesajında “17 Ağustos sonrası dönemin Ecevit hükümeti, depremzedeler için gelen yardım paralarıyla memur maaşlarını ödedi” ifadesini kullanmış Tayyar da “Deprem gibi doğal afetlerde kriz yönetme becerisi önemli. 1999 depreminde çöken devlet, bu kez ayakta” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.