Azil soruşturmasında önemli hafta

Azil soruşturmasında önemli hafta

Azil soruşturması çerçevesinde Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu ilk oturumunu 4 Aralık Çarşamba günü düzenleyecek.

Oturumda azil soruşturması konusunda uzmanların dinlenmesi planlanıyor.

Adalet Komisyonu Trump’a kendisi ya da bir hukuk danışmanının oturuma katılıp katılmayacağını daha önce yazılı olarak sormuştu.

Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre de Temsilciler Meclisi'nde azil soruşturmasını yürüten 3 komisyondan biri olan ve soruşturmaya liderlik eden İstihbarat Komisyonu'nun da raporunu Salı günü tamamlaması bekleniyor.

Amerika’da Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkan’a suçlama yöneltebiliyor.

Soruşturma çerçevesinde Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda kamuoyu önünde 12 isim ifade vermişti.

Konuyla ilgili ise son sözü Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi söyleyecek.

Pelosi, geçen hafta yayınladığı mektupta Trump’ın davranışları nedeniyle sorumlu tutulması gerektiğini belirtmişti.

Başkan Donald Trump yanlış bir şey yapmadığını belirtiyor ve azil sürecini cadı avına benzetiyor.

Kongre üyeleri Başkan Donald Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığı telefon konuşmasında yetkisini kötüye kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Söz konusu telefon konuşmasında Trump siyasi rakibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’la ilgili soruşturma açılmasını istemişti.

Trump’ın Ukrayna’ya yönelik Kongre’nin kabul ettiği askeri yardımı soruşturmaya bağlı olarak bu ülkeye verilmesini değerlendirdiği iddia ediliyor.

Temsilciler Meclisi’nde Adalet Komisyonu Trump’ın azledilmesi gerektiği yönünde karar verirse, Temsilciler Meclisi’nde bu yönde oylama yapılacak.

Oylamada Trump’ın azledilmesi gerektiği yönünde karar çıkarsa ki Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde bu çok büyük bir ihtimal, süreci Senato devralacak.

Trump’ın görevden alınıp alınmayacağına Senato karar verecek. Senato mahkeme konumuna geçecek, Senatörler de jüri üyeleri kabul edilecekler. Amerikan medyasına göre Senato'da 2 haftalık bir yargılama sürecinden bahsediliyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da buna fazla ihtimal verilmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.