Azerbaycan ve Ermenistan'dan ateşkes kararı

Azerbaycan ve Ermenistan'dan ateşkes kararı

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlıklarından yapılan ayrı ayrı yapılan açıklamalarla iki ülkenin Dağlık Karabağ'da ateşkes kararı aldığı duyuruldu.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlıklarından yapılan ayrı ayrı yapılan açıklamalarla iki ülkenin Dağlık Karabağ'da ateşkes kararı aldığı duyuruldu.

Açıklamalarda, "Azerbaycan ve Ermenistan 18 Ekim yerel saatle 00.00 itibarıyla insani ateşkes kararı almıştır" denildi.

Bu, iki ülkenin 27 Eylül'den beri devam eden çatışmalardaki ikinci ateşkes ilanı.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda Moskova'da 10 saat görüştükten sonra 10 Ekim'de ateşkes kararı almıştı.

Ancak ateşkese rağmen bombardıman haberleri gelmeye devam etmiş, her iki taraf da birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Son ateşkes kararı, Azerbaycan'ın Ermenistan'ı füze saldırısıyla en az 13 sivili öldürmek, 50'den fazlasını da yaralamakla suçlamasının ardından geldi.

Azerbaycan yönetimi, Ermenistan ordusunu Cuma günü ülkenin ikinci büyük kenti Gence ve Mingeçevir'e füze saldırısı düzenlemekle suçlamış, saldırı sonucu yıkılan iki binanın altında çok sayıda sivilin bulunduğunu kaydetmişti.

Azerbaycan Başsavcılığı saldırıda 13 sivilin hayatını kaybettiğini, 50'den fazla sivilin de yaralandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev hayatını kaybedenlerden ikisinin çocuk olduğunu duyurmuştu.

Gence'de 20'den fazla bina saldırı sonucu yıkıldı

Fransız haber ajansı AFP'nın aktardığına göre Dağlık Karabağ yönetimine bağlı milis güçleri, Azerbaycan ordusunun Cuma akşamı Hankendi ve Şuşa kentine yönelik bombardımanını artırdığını, buna son verilmesi için böylesi bir yanıt verdiklerini açıkladı.

Azerbaycan ayrıca Dağlık Karabağ'ın Cebrail bölgesinde hava saldırısı düzenlemeye çalışan bir Ermenistan Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

Yakınları enkaz altında kalanların endişeli bekleyişi sabah saatlerinde de devam ediyordu

20'den fazla binanın yıkıldığını açıklayan yetkililer, daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olmasından endişeleniyor.

Azeri kaynakları Mengeçevir kentine düzenlenen saldırının füze savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumartesi günü, Ermenistan'ı Gence'de "savaş suçu" işlemekle suçladı, "Eğer uluslararası toplum Ermenistan'ı cezalandırmazsa, biz cezalandıracağız" dedi.

Aliyev, Azerbaycan ordusunun Fuzuli ve Cebrail bölgelerinin ele geçirdiğini söyledi.

Cumhubaşkanı Yardımcısı Hacıyev ise, "Ermenistan, zalimce sivillere saldırmaya başladı. Bu Ermenistan'ın terör politikasının göstergesidir. Ermenistan yeni füze sistemleri getirdi ve Azerbaycan şehirlerine saldırdı. Saldırıda can kayıpları var" açıklamasında bulundu.

AFP saldırıların Cuma akşamı Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye yönelik bombardımanı sonrası gerçekleştiğini aktardı.

Reuters, Cumartesi sabahı da Hankendi'de patlama seslerinin duyulduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ayrıca, Azerbaycan Mayın Temizleme Kurumu ANAMA'ya göre, Gence'ye atılan füzelerin SCUD/Ebrus Taktik Balistik füzeleri olduğunu söyledi.

Olay yerinden toplanan parçaların bunu kanıtladığını bildiren Hacıyev "Yoğun sivil nüfusun bulunduğu bir bölgeyi SCUD füzesiyle hedef almak, Ermenistan'ın siyasi ve askeri liderlerinin ahlaksızlığını ve şizofrenik kafa yapılarını gösteriyor" dedi.

İran ajansı ISNA'nın aktardığına göre İran temsilciliği "Kentlere ve masum insanlara yönelik bu saldırılar tüm uluslararası normları çiğnemektir, savaş suçudur ve bir an önce durdurulması gerekir" ifadelerini kullandı, hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara şifa diledi.

Türkiye'den tepkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan'ın ateşkese rağmen savaş suçu işlediğini söyledi ve "Ermenistan'ın saldırılarına sessiz kalanlar ve onları cesaretlendirenler savaş suçlarına ortak olmaktadırlar. Ermenistan ve destekçileri bu katliamların hesabını mutlaka vereceklerdir" dedi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile telefonda görüştü ve görüşmede son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Savunma Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, Bakan Akar'ın saldırıları kınadığı ve "Ermenistan savaş suçu işlemeye, 'ateşkes', 'müzakere' çağrısı yapanlar ise bu saldırıları uzaktan izlemeye devam etmektedir. Sivillere yönelik balistik füzelerle yapılan saldırıların emrini verenler mutlaka bunun hesabını verecek, bu vahşete sessiz kalanları da tarih asla affetmeyecektir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Saldırıya sert tepki gösteren Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Ermenistan ve destekçileri savaşın bile hukukunda olmayan katliam şebekesi gibi davranıyor. Bu saldırılar ve katliamlar cezasız kalmayacak. Ermenistan insanlığa karşı suç işlemekten suçludur. İnsanlık ve hukuk adına Ermenistan mahkum edilmelidir" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından "Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan'ı şiddetle kınıyorum. Kardeş Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.