Azerbaycan ve Ermenistan savaşın eşiğinde!

Azerbaycan ve Ermenistan savaşın eşiğinde!

Ermenistan ve Azerbaycan arasında, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde çatışma çıktı.

İki ülke de ilk ateşi karşı tarafın açtığını savundu ve sıkıyönetim ilan etti. Ermenistan ayrıca seferberlik de ilan etti.

Her iki ülke de karşılıklı saldırılarda sivillerin öldüğünü bildirdi.

Azerbaycan, "karşı saldırı neticesinde" Ermenistan işgali altında bulunan altı köyün kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu, Ermenistan'dan ise bunun gerçeği yansıtmadığı açıklaması geldi.

Yetkililer aralarında sivillerin de bulunduğu toplam 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ermenistan işgalinde bulunan Dağlık Karabağ'ın yönetimi, Azerbaycan ile çatışmalarda 16 askerin öldüğünü, 100 askerin yaralandığını ayrıca bir kadın ve bir çocuk olmak üzere 2 sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada ise, Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Azerbaycan ayrıca ordusunun Murovdağ'ın zirvesini ele geçirdiğini açıkladı.

Azeri haber ajansı APA, böylelikle Ermenistan'ı işgal altındaki bölgeyle birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını ve Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çatışmanın ardından, "Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır" açıklamasını yaptı.

Reuters, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın uluslararası topluma, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'a müdahil olmasını engellemeleri çağrısı yaptığını bildirdi.

Ermenistan: Büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, televizyondan yayınlanan açıklamasında, "Azerbaycan'ın otoriter rejimi bir kez daha Ermeni halkına savaş ilan etti" dedi. Paşinyan sözlerini, "Güney Kafkasya'da sonucu belli olmayan büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz" şeklinde sürdürdü.

Öncelikli ateşin karşı taraftan açıldığını savunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, "Ermenistan'ın saldırısının planlı olduğunu" savundu.

Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada Aliyev, Azeri ulusunu "başarılı karşı saldırıdan dolayı" tebrik etti:

"Karşı saldırının sonucu olarak işgal altındaki bir dizi Azeri yerleşim yeri özgürleştirildi. Başarılı karşı saldırımızın 30 yıldır süren işgale, adaletsizliğe bir son vereceğine inanıyorum."

Ermenistan ise köylerin Azerbaycan'ın kontrolüne geçtiği iddiasını reddetti.

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan'a ait olan bölgenin büyük kısmı, bugün Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Rusya ve AB'den çatışmaları durdurma çağrısı

Rusya, AB, Fransa ve Almanya iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Tırmanışın önüne geçebilmek için askeri harekat acilen son bulmalı. Müzakerelere hemen, koşulsuz geri dönmek tek yol " dedi.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından iki ülke de Dağlık Karabağ'da hak iddia ediyor.

Bölgedeki gerilim son aylarda yükselişte.

Temmuz ayında yaşanan çatışmalarda da 16 kişi ölmüş, Azerbaycan başkenti Bakü'de Dağlık Karabağ'ın kontrolünü geri almak için seferberlik ilan edilmesi amacıyla son yılların en büyük gösterisi gerçeklemişti.

Çatışmalar nasıl meydana geldi?

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın Pazar günü yerel saatte 08.10'da sivil yerleşimlerine saldırıya geçtiğini açıkladı.

İki Azeri helikopteri, üç insansız hava aracı ve üç tank yok ettiğini açıklayan Ermenistan, "Yanıtımız ölçülü olacak, durumun sorumlusu Azerbaycan'ın askeri-siyasi liderliğidir" dedi.

Azerbaycan ise "Ermenistan'ın sınırdaki muharebe faaliyetlerini sonlandırmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için karşı saldırıya geçtik" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, köylere yönelik bombardımanda ölü ve yaralılar olduğunu, altyapının zarar gördüğünü söyledi.

Bir helikopterin düştüğünü ve içindekilerin kurtulduğunu belirten Azerbaycan, 12 Ermeni hava savunma sisteminin imha edildiğini açıkladı.

Bölgede 2016 yılında da dört gün süren çatışmalar yaşanmıştı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yıllardır sorunun çözümü için arabuluculuk faaliyeti yürütüyor.

Rusya, Fransa ve ABD'nin yer aldığı Minsk Grubu'nun da benzer yöndeki faaliyetleri henüz bir sonuç vermiş değil.

Türkiye'den tepkiler

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan'ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan'ın yanındadır" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu öğrendik" dedi ve ekledi:

"Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye'nin Azerbaycan'a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız."

Savunma Bakanı Hulusi Akar "Kafkasya'da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan'ın saldırgan tutumudur" dedi.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Ermenistan'ın saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada 'Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan bir kere daha hukuk tanımaz bir provokasyon gerçekleştirdi. Ermenistan'a bağlı katliam şebekeleri bu saldırılarla insanlık suçu işliyor Ermenistan'a karşı uluslararası toplum sesini yükseltmelidir' dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada, "Karabağ Türk'ündür, Türk vatanıdır. Hiç kimse bu muhkem ve müstesna gerçeği değiştiremeyecektir. Yegâne gayesi Türk düşmanlığı olan Ermenistan'ın ve kiralık silahlı unsurlarının Türk milleti karşısında tutunma ihtimali yoktur. Kanımızla, canımızla, varlığımızla Azerbaycan'ın yanındayız" dedi.

CHP de Ermenistan'ı kınadı ve Azerbaycan'a başsağlığı dileklerini iletti.

HDP'den yapılan açıklamada ise  "Bu savaşın bir kazananı olmayacak, savaş her iki tarafı da derinden tahrip edecektir. Bu sebeple her iki ülke hükümetini acilen ateşkes ilan etmeye ve öncelikle sivilleri koruyacak önlemler almaya çağırıyoruz" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.