Azerbaycan ordusu Ermenistan'ın çekildiği ilk bölge olan Ağdam'a girdiğini açıkladı

Azerbaycan ordusu Ermenistan'ın çekildiği ilk bölge olan Ağdam'a girdiğini açıkladı

Ermeni askerleri perşembe günü Ağdam'dan çekildiImage caption: Ermeni askerleri perşembe günü Ağdam'dan çekildi

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’daki çatışmaları bitiren ateşkes anlaşmasının ardından Ermenistan’ın çekildiği ilk bölgeye girdiğini açıkladı.

Ermenistan ordusunu çekilmeyi kabul ettiği Dağlık Karabağ çevresindeki üç bölgeden (rayon) ilki olan Ağdam, 27 yıldır Ermeni askerlerin kontrolündeydi. Ancak uluslararası hukuka göre bölge, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağıydı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun 20 Kasım itibarıyla Ağdam'a girdiği duyuruldu.

1994’te on binlerce Azerbaycan vatandaşı, Ağdam’daki evlerini terk etmişti.

27 Eylül’de başlayan çatışmalar, Rusya arabuluculuğunda 9 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti. Anlaşmaya göre Ermenistan'ın Ağdam bölgesi ile Kazah bölgesinde Azerbaycan'a ait olan toprakların 20 Kasım'a kadar geri verilmesi öngörülüyordu.

Ermenistan'ın Kelbecer'in kontrolünü Azerbaycan'a vermesi için belirlenen süre ise aslında 15 Kasım’da doluyordu. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in danışmanı Hikmet Hacıyev, Ermeni tarafının kontrolün teslimatının uzatılması isteğini kabul ettiklerini ve bölgenin 25 Kasım'da teslim edileceğini söyledi.

Anlaşma, Laçin bölgesinin de 1 Aralık'a kadar geri verilmesini öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.