AYM: Devlet barışçıl gösterilere hoşgörü göstermeli

AYM: Devlet barışçıl gösterilere hoşgörü göstermeli

 Anayasa Mahkemesi, sadece basın açıklaması yapılacak yerler arasında olmadığı gerekçesiyle verilen para cezasının gösteri hakkının ihlali olduğuna karar verdi. 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 10 Haziran 2014 tarihinde kalekol yapımını protesto eylemi sırasında 3 kişi yaşamını yitirmiş, bu olayı protesto etmek için KESK Muş Şubeler Platformu da 24 Haziran 2014'de Muş Valiliği otoparkında basın açıklaması yapmıştı. 

Herhangi bir polis müdahalesinin yaşanmadığı basın açıklamasının ardından Emniyet Müdürlüğü, valilik otoparkının basın açıklaması yapılamayacak yerler arasında olduğu gerekçesiyle eyleme katılanlara idari para ceza verdi. 

Cezaya yapılan itiraz Sulh Ceza Hâkimliği’nce reddedilince, Eğitim Sen Muş Şube Başkanı Mustafa Demiraydin, toplantı ve gösteri hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

DEVLET SABIR VE HOŞGÖRÜ GÖSTERMELİ

Mahkeme, Anayasa’nın 34. Maddesine atıf yaparak, fikirlerin barışçıl bir şekilde ortaya konabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını hatırlattı. 

Yüksek Mahkeme, kararında “Barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kişilerin toplantı hakkını kullanırken kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir” dedi. 

Kamu binalarında basın açıklaması yapılamayacağı kararının kamu hizmetlerinin aksamaması ve kamu düzeninin bozulmasını önlemek amaçlı olduğunu hatırlatan Anayasa Mahkemesi, bu olayda böyle bir durum yaşanmadığına dikkat çekti. 

“Başvurucuya verilen idari para cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” diyen Anayasa Mahkemesi, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM’nin kararıyla, Muş Sulh Ceza Hakimliği'nde yeniden yargılama yapılacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.