Avrupa Birliği ABD'ye karşı hamle arıyor

Avrupa Birliği ABD'ye karşı hamle arıyor

ABD Başkanı Trump'ın gümrük birliği vergilerinin uygulamaya geçmesinden hemen önce toplanan AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Polonya hariç İran'a yönelik anlaşmanın devam etmesi gerektiğini savundu.

Avrupa Birliği'nin (AB) dışişleri bakanları ABD'nin İran ile uluslararası nükleer anlaşmadan çekilmesine ve İran'a ticari yaptırım kararının ardından bloğun stratejik ve ekonomik çıkarlarını konuşmak üzere dün Brüksel'de bir araya geldi.

AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel'deki toplantı sonrası geçen üç yıl boyunca üye devletlerin "İran'da faaliyet gösteren Avrupa kökenli işletmelerin ekonomik yatırımlarını koruma çabalarını" sürdürdüklerini vurguladı.

Ancak Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Polonya'nın ABD yaptırımlarını zayıflatacak AB önlemlerine karşı çıktığını söyledi.

ABD, bu ayın başında İran ile olan anlaşmadan çekildiklerini ve ağır yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

"Bu bir güvenlik meselesi"

Avrupalı yetkililer ise anlaşmayı korumak için birlikte çalışmayı sürdürmeyi taahhüt ettiklerini söyleyerek Tahran'ın nükleer bir bomba geliştirmesini sağlamanın en iyi yol olduğu görüşünü savunuyor.

Mogherini, toplantı sırasında AB 'nin anlaşmayı canlı tutmaya çalıştığını söylerken, "Bizim için, bu ekonomik bir ilgiyle ilgili değil. Bu bir aynı zamanda güvenlikle ilgili" dedi.

Mogherini, Polonya ile AB'nin geri kalanı arasında ABD Başkanı Donald Trump ve onun Tahran'a karşı sert tavırlarıyla nasıl başa çıkılacağı konusundaki anlaşmazlıkları da raporuna kaydetti.

Mogherini, bir bütün olarak AB'nin, Orta Doğu'daki İran rolüne ve balistik füze programına geldiğinde, Trump'ın bazı endişelerini paylaştığını kaydetti.

Yine de, "paylaştığımız ilk endişe, İran'ın nükleer bir silah geliştirmesi olasılığıyla ilgili bir meseledir" ifadelerini kullandı ve nükleer anlaşmaya sadık kalmanın en iyi yol olduğunu söyledi.

Engelleme Mevzuatı devrede

Avrupa Komisyonu, Mayıs ortasında Avrupalı şirketleri yaptırımlardan korumak için Engelleme Mevzuatı'nı devreye soktu.
AB ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası'nın İran'a yatırım yapan şirketlerini korumayı hedefliyor.

AB'nin enerji komiseri, önümüzdeki günlerde enerji işbirliğini artırma konulu görüşmeler için Tahran'a gidecek.

Gümrük vergisi krizi yaklaşıyor

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Mart ayında ABD'ye ithal edilen çelik ürünlerine yüzde 25, alüminyum ürünlerine de yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama kararı aldığını duyurmuştu.

AB üyeleri dahil bazı ülkeleri ek gümrük vergisinden 1 Haziran tarihine kadar muaf tutan Trump, Brüksel'e konuyu bu tarihe kadar müzakere etmeyi önermişti.

ABD'den kalıcı muafiyet isteyen Avrupa Komisyonu ise "tehdit altında müzakere edilmeyeceğini" belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.