Arabuluculuk sistemi genişliyor

Arabuluculuk sistemi genişliyor

Yargı Strateji Belgesi kapsamında ikinci paket mart ayı ortasında Meclis’e sunulacak. Alternatif bir uyuşmazlık çözüm yolu olarak arabuluculuk sisteminin alanının daha da genişletilmesi bekleniyor.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Strateji Belgesi kapsamında ikinci paketin içeriği şekillendi, teknik çalışmaya başlandı. Yaklaşık 50 maddeden oluşması beklenen yeni paketin mart ayının ortasında Meclis’e sunulması bekleniyor.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Adalet Bakanlığı ve AK Parti grubundan temsilcilerin üzerinde çalıştığı paket 74 maddeden oluşuyor ama bazı maddelerin başka paketlere bırakılacağı, yaklaşık 50 maddelik bir teklifin Meclis’e sunulacağı belirtiliyor.

Yargılama hukukunda değişiklikler içeren paketteki düzenlemelerde hedefin ‘alternatif ihtilaf çözüm usullerini geliştirip, güçlendirerek yargıya işlerlik kazandırmak’ olduğu ifade ediliyor. Bu çerçevede yargılama sürecini uzatan tebligat, ön inceleme gibi prosedürlerle ilgili yeni düzenlemeler yer alacak. Yine görevsizlik ve yetkisizlik gerekçeleriyle davalardaki uzamaları ortadan kaldıracak değişiklikler yapılacak. AK Parti kaynaklarına göre yapılacak değişikliklerle ortalama yargılama süresi 7 yıl ise bu 5 yıla düşürülecek.

Paketin en önemli noktalarından biri alternatif çözüm usullerinden biri olan arabuluculuğun geliştirilmesi olacak. Arabuluculuk sistemi tüketici mahkemelerinde görülen davalar için de devletin taraf olduğu uyuşmazlıklar için de yeni bir yöntem olacak. AK Parti’de bir yetkili devletin vatandaş için istediği arabuluculuk sistemini kendisi için de talep edebileceğini söyledi. Bu kapsamda İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda değişiklik yapılarak idari arabuluculuk sistemi getirilecek. İdarenin taraf olduğu ihtilaflarda da arabulucuya gidilebilecek.

Arabuluculuk sisteminin dünyada çok yaygın olduğuna dikkat çeken AK Partili hukukçular, ayrıca alternatif çözüm yollarıyla ilgili düzenlemelerin Avrupa Birliğine üyelik sürecindeki uyum yasaları kapsamında da değerlendirilebileceği yorumunda bulundu. Arabuluculuğun Aile Hukuku için de getirileceği iddia ediliyor. Ancak AK Parti kaynakları Aile Hukuku içinde çekişmeli konularda arabuluculuğun uygulanamayacağına dikkat çekiyor.

İcradan çocuk teslimini ortadan kaldıracak düzenlemenin de yer alması beklenen pakette ticari sırlar ve aile sırları ile ilgili de düzenlemeler yapılacak. Edinilen bilgiye AB’deki uygulamalar dikkate alınarak boşanmalarda aile sırlarının deşifre olmaması için taraflar kapalı duruşma isteyebilecek. Aynı şekilde ticaret sırlarının deşifresini önlemek için de düzenlemeler yapılabileceği ifade ediliyor.

Mart ayı ortasında Meclis’e sunulması beklenen pakette Noter yardımcılığı sistemi de düzenlenecek. Bunun sonucunda boş olduğu belirtilen yaklaşık 300 noterliğin dolacağı ifade ediliyor. Pakette nafaka ile ilgili bir değişiklik teklifinin olması beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.