AP’den kayyum kararlarına kınam

AP’den kayyum kararlarına kınam

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’de demokratik biçimde seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atamalarını kınayan bir karar aldı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'de seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atamalarını kınayan bir karar aldı.

Frankreich Straßburg - Europäisches Parlament (DW/B. Riegert)
Parlamentonun Strasbourg'da devam eden genel kurul toplantılarının bu sabahki bölümünde oylanıp kabul edilen karar metni, Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Yeşiller, Liberaller ve Sol gruplar tarafından ortaklaşa kaleme alındı. Kararda, kayyum atamalarının "siyasi muhalefetin demokratik rolünü oynamasını engellediği" belirtilerek, tutuklanan muhalefet üyelerinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması istendi. 

Ezici oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki son yargı kararı "siyasi amaçlı" olarak yorumlanırken, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunun devamı kınandı ve hakkındaki AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararının yerine getirilmesi çağrısında bulunuldu. 

Ankara'dan terörle mücadele yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesinin istenildiği kararda, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu'na, "Türkiye'de tutuklu muhalefet üyeleri, insan hakları savunucuları, siyasi aktivistler, hukukçular, gazeteciler ve akademisyenlerin durumunu Türk muhataplarının gündemine taşımaya devam etmeleri" çağrısı yer aldı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.