Ankara'da Kadınlar Günü kutlandı

Ankara'da Kadınlar Günü kutlandı

Ankara Kadın Platformu’nun 8 Mart mitinginde polis, “Adamlardan bıktık, tek adama tahammülümüz yok” yazılı dövizi yırttı. Polise tepki gösteren kadınlar yırtılan dövizi alana soktu.

Ankara Kadın Platformu öncülüğünde Kurtuluş Parkı’nda gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine yüzlerce kadın katıldı. İhraç edilen akademisyenler, sendikalı kadınlar, Barış Anneleri, halkevci kadınlar, HDP, CHP’li kadınların da aralarında bulunduğu birçok kadın ellerinde “Hayır” yazan dövizlerle alanı renklendirdi.

Miting alanında üzerinde her dilden “Hayır” yazan “Eşitsizliğe, şiddete, homofobiye, tacize, sömürüye, kadın cinayetlerine, savaşa, OHAL'e, erkek egemenliğine 'Hayır' kadınlar var!” yazan tek pankart açıldı.

 Miting, “Savaşa karşı barışı savunurken yaşamını yitirenler” ve Bursa'dan Ankara'ya mitinge katılmak için yola çıkarak kazada yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mitingde tutuklu bulunan vekillere ve kadınlara selam gönderildi. 8 Mart Platformu, mitingde Kürtçe, Arapça ve Türkçe 3 dilde açıklama yaptı. Türkçesini Yurdagül Çapat, Kürtçesini Sefa Tiken, Arapçasını Pırıl Kurtdere’nin okuduğu metinde ortak mesajlar verildi.

Açıklamada, kadınların birlikte çok daha güçlü oldukları vurgulanarak, “Kadınlar 158 yıl önce insanca çalışma hakları sahip olmak için çıktılar yola. O günden bu güne özgürlüğümüze yönelik baskılar hep var oldu. Eril egemen baskılara karşı öz gücümüzle karşılık vermeliyiz” denildi. Başkanlık sisteminin “kadın haklarına yönelik bir saldırı” olduğu belirtilen açıklamada, “OHAL'i olağanlaştırarak topluma dayatılan, bu referandum süreci haklarımıza saldırıdır. Anayasa değişikliği olacaksa kadınların da sözü olmalıdır. Biz sözümüzü 'Hayır' ile söyleyeceğiz'' denildi.

 YÜKSEKDAĞ’DAN MESAJ

 Ayrıca miting alanında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın mesajı okundu.

 Arama noktasında polisler bir kadının elinde bulunan “Adamlardan bıktık, tek adama tahammülümüz yok” yazılı dövizi yırttı. Duruma tepki gösteren kadınlar yırtılmış dövizi alana soktu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.