Ankara Tiyatro Festivali'nin programı belli oldu

Ankara Tiyatro Festivali'nin programı belli oldu

24'üncü Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nin programı belli oldu. Devlet Tiyatroları'nın salon vermediği festivalde sadece 26 tiyatro grubu sahne alacak.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nin programı belli oldu. 22 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde 26 tiyatro topluluğu 28 oyun sahneleyecek. Ayrıca festival boyunca çeşitli atölye çalışmaları yapılacak.
 
Dünyanın her yerinden farklı tiyatro gruplarının festivale katılmak istediğini belirten TAKSAV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Kahraman, 100'ün üzerinde başvurunun olduğunu söyledi. 
 
Devlet Tiyatroları’nın bu yıl kendilerine sahne ve Kültür Bakanlığı’nın da maddi destek vermediğini belirten Kahraman, “Bundan dolayı geçmiş yıllara göre daha az oyunu kabul etmek durumunda kaldık. Devlet tiyatroları salon vermeyince dekoru çok olan oyunları getiremediğimizden bu durum doğal olarak bilet satışlarının düşmesine neden olacak" dedi. Kahraman, Devlet Tiyatroları’nın "Ücretsiz sahne veremiyoruz, maddi sıkıntılarımız var" gerekçesi sunduğunu belirtti. Kahraman, aynı cevabı Kültür Bakanlığı’nın da aldıklarını ifade etti.
 
Kahraman, "Rahat bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi kesilip Diyanet Bakanlığı'na aktarılabiliyor. Devlet Tiyatroları da bütçe sıkıntısı yaşıyor. Ve bu bir hükümet politikasıdır" şeklinde konuştu. 
 
Kahraman, şöyle konuştu: "Geçmiş yıllarda olduğu gibi eğitime kültüre değil savunmaya ve diyanete harcanan bütçenin hiç dönüşümü olmuyor. Ama eğitime, kültüre, sağlığa yapılan yatırım daha sağlıklı bir toplum olmasının da bir yolu. Dolayısıyla burada sadece tiyatrocular ve tiyatro izleyenler cezalandırılmıyor komple bir toplumun daha geriye gitme sonucu ortaya çıkıyor." 
 
Türkiye'nin her yerinde amatör tiyatro yapan gruplar olduğuna dikkat çeken Kahraman,"Kürtçe tiyatro yapan gruplar, kadınlar, üniversite toplulukları ve çocuk tiyatroları var. Biz kendi festivalimizde bu renklerin tümünün yer almasına çaba gösteriyoruz. Bunca yıldır özellikle Ankara'da hayatında hiç tiyatroya gitmemiş olanlara, yerel örgütler ve belediyelerin katkısıyla mahallelerinden getirip ücretsiz tiyatro izlemelerini sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.  
 
Festivalin bütün imkansızlık ve zorluklara rağmen ayakta kalmayı başardığını vurgulayan Kahraman, "23 yıldır olduğu gibi bu yıl da aksaklıklar olsa da yapacağız" diye belirtti. Tüm Ankaralıları festivale davet eden Kahraman, "Kimse param yok diye düşünmesin, bilet almayanlar da geldiğinde oyun izlemelerini sağlıyoruz. Zaten bilet fiyatlarımız piyasa fiyatlarından çok düşük. Amacımız daha çok Ankaralıların tiyatroyla tanışması" dedi
 
Festivalde bir tane Kürtçe oyun sergilenecek. Sibêj Performans tarafından hazırlanan "Di Tuvaletê De" 27 Kasım'da Yeni Mahalle Belediyesi Dört Mevsim Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak. 
 
Sahnelenmesi beklenen ancak oyun yönetmenin programına uymadığı için iptal edilen Celil Toksöz tarafından Kürtçe'ye uyarlanan Giacomo Puccini’nin “Tosca" adlı operası, 6-16 Aralık tarihleri arasında yine TAKSAV tarafından düzenlenecek olan 8'inci Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nde yer alacak.
 
22 Kasım 2 Aralık tarihleri arasında izleyici ile buluşacak festival programına şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.ankaratiyatrofestivali.org/haber/festival-programi-aciklandi-21
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.