Ankara, referanduma karşı hangi yaptırımları uygulayacak?

Ankara, referanduma karşı hangi yaptırımları uygulayacak?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı MGK ve Bakanlar Kurulu harekete geçti.

Türkiye, 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi referandumunu tanımayacağını açıklamasının ardından bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı, Erbil’e uygulanacak yaptırımları belirlemek üzere alarma geçti.

Hazırlanacak dosyalar, 22 Eylül’de yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılacak.

Habertürk’ten Bahar Bakır’ın aktardığına göre, Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararından vazgeçmemesi halinde, başta ekonomik olmak üzere siyasi ve askeri yaptırımları uygulamaya koyacak.

Gündemde olan yaptırımlar şöyle:

BAŞKONSOLOSLUK

 Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılması gündemde.

HABUR SINIR KAPISI

 Kuzey Irak ekonomik ve ticari olarak Türkiye’ye büyük ölçüde bağımlı. Türkiye, Kuzey Irak ile olan Habur Sınır Kapısı’nı kapatmayı veya sınırlamayı da gündemine alabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.

BORU HATLARI

 Türkiye, referandumdan sonra Kuzey Irak petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa’ya taşıyan petrol boru hattında sınırlamaya gidebilir. Erbil’den Şırnak’a döşenecek boru hattıyla doğalgazın taşınmasına yönelik proje rafa kalkabilir.

ASKERİ EĞİTİM

 Türkiye, IŞİD ile mücadelede peşmergeye askeri eğitim ve lojistik destek vermişti. Bu yardımların tamamıyla sonlanması hayata geçebilir.

TİCARETTE SINIRLAMA

 Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.

ASKERİ MÜDAHALE

Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.