Angela Merkel'den 'Başkanlık sistemi' Açıklaması

Angela Merkel'den 'Başkanlık sistemi' Açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyareti için bugün Türkiye'ye geldi. Angela Merkel ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir günlük çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. Angela Merkel ilk olarak Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İki isim görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin endişelerini ilettiğini söyledi. Basın toplantısında Merkel'e AKP ve MHP'nin birlikte Meclis'ten geçirdiği 'başkanlık sistemi' de soruldu. Merkel, 'başkanlık sistemi' için kuvvetler ayrılığı uyarısında bulundu.

Basın toplantısından satırbaşları şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

- Ticaret hacmimiz 35 milyar dolar. Ve bunun daha ileri nasıl taşırız görüşme imkanımız oldu. Ege'deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Suriye - Irak konusunu ele aldık.

- Koalisyon güçleri içerisindeki Almanya'nın bizimle dayanışması büyük önem arz ediyor. Gerek buralarda gerek Ukrayna'da nasıl örneğini verdiysek, bundan sonraki süreçte de vererek devam etmemiz gerektiğine inanıyorum.

- Almanya kaldı ki 3.5 milyon yakın soydaşımızın yaşadığı bir ülke, dayanışmamız çok büyük bir önem arz ediyor. Bu dayanışma, iki NATO ülkesi olmamız nedeniyle de bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmamızı gerek buralarda, gerek Ukrayna'da bugüne kadar nasıl örneğini verdiysek bundan sonra da devam ettirmemiz gerektiğine inanıyorum. Sayın Şansölyenin Başbakanımız ile yapacağı görüşme ile de zannediyorum ziyaretinin önemli bir yeri olacak. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel şunları söyledi:

- Benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık ve terörle mücadele konusunun çok önemli olduğunu... Aynı zamanda suçun bireysel olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade ettim.

- Darbe teşebbüsünde Türk halkının demokrasi için nasıl kendini ortaya koyduğunu gördük. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulmasının çok önemli olduğunu, basın özgürlüğünün önemli olduğunu ifade ettim. Endişelerimiz olduğunu ifade ettim. 

- Açık sözlülükle tartışmalı konuları ele aldığımız için teşekkür ediyorum. Çünkü çağdaş dünyamızda karşımızdaki sorunları tek başımıza çözemeyiz.

- Terör saldırıları nedeniyle Türkiye'nin çok büyük zarara uğradığını konuştuk ve bu konuda daha yakın işbirliği içinde olma sözü verdik. PKK dahil her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içerisinde olmamız gerektiğini konuştuk. Suriye, Irak ve mülteci konularını ele aldık.

- Burada tekrar Türkiye'nin olağanüstü çabalar harcadığını, mültecileri entegre ederek de belirttim. AB'nin vaat ettiği finans desteğinin en kısa zamanda akması gerektiğini ifade ettim. 2.2 milyon Euro verildi, tabii ki somut projelere bu finans katkısının akması gerektiğini ifade ettik. AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki taraf için de olumlu sonuçlar getirdi. Açık sözlülükle tartışma konusu olayları ele aldığımız için de memnunum. Sorunlarımızı bireysel çabayla değil, uluslararası mutabakatla çözebiliriz.

ANGELA MERKEL'DEN 'BAŞKANLIK SİSTEMİ' AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angela Merkel'e daha sonra 'başkanlık referandumu' soruldu.

Angela Merkel'in yanıtı şöyle oldu:

- Ben kendi tarafımda şuna dikkat çektim. Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımını teminat altına almak için çabaların sarf edilmesi gerektiğini ifade ettim. Referandum sırasında AGİT temsilcilerinin olması gerektiğinin iyi olacağını söyledi. Muhalefet her demokrasi için önemli. Biz bunu her demokrasilerde yaşıyoruz.

Aynı soruya Erdoğan ise şu yanıtı verdi:

- Ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum. En ufak bir hakikat dahi yok. Yasama organı yine var, yürütme var, yargı yine var. Burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Burada bütün mesele yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş. 

ZİYARETTE BİR İLK YAŞANACAK

Merkel, 6’ncı defa geleceği Türkiye’de ilk defa muhalefet ile görüşecek. Merkel'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi bekleniyor. Merkelin ayrıca, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra hafta başında tahliye edilen HDP’li İdris Baluken’le özellikle görüşmek istediği öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.