Alman vekillerin HDP'li vekilleri ziyaretine izin yok

Alman vekillerin HDP'li vekilleri ziyaretine izin yok

Almanya Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger ve Alman milletvekillerinden oluşan heyetin cezaevindeki HDP'li vekilleri ziyaretine izin verilmedi.

Tutuklu HDP eş genel başkanları ve milletvekilleriyle dayanışmak için İstanbul’a gelen Alman Sol Parti Heyeti ile HDP heyeti ortak bir basın toplantısı düzenledi. HDP İstanbul İl Örgütü’nde yapılan toplantıya Alman Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, Milletvekili Martina Michels, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ve PM Üyesi Ayşe Berktay katıldı.

Toplantıda konuşan Filiz Kerestecioğlu, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile parti yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce üyelerinin tutuklu olduğunu söyledi. Referanduma da değinen Kerestecioğlu, “OHAL koşullarında ve var olan bu koşullar altında kampanyanın ve referandumun sürecenin meşruiyetinin olmadığını her zaman ifade edeceğiz. Ama ‘hayır’ımızın da büyük olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

RIEXINGER: DAYANIŞMAYA DEVAM

Kerestecioğlu’nun ardından Almanya Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger konuştu. Riexinger, tutuklu Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmek için resmi bir başvuruda bulunduklarını ancak, Adalet Bakanlığı’ndan ‘ret’ yanıtı aldıklarını kaydetti. “Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı Avrupa milletvekilleri olarak ziyaret edemiyoruz. Hatta HDP’liler de kendi eşbaşkanlarını ziyaret edemiyor” diyen Riexinger, “2010’dan bu yana Alman Parlamentosunda görevliyim. Bu sürede Türkiye’yi bol bol ziyaret ettim. Hapishane ziyaretleri de yaptım. Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Mustafa Balbay gibi pek çok isimle görüştüm. Bu kez Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Selma Irmak ile görüşmek için başvuruda bulundum ki Selma Irmak benim ‘kardeş vekilim’ Başvurumuz reddedildi. Bu bir ilk. Bunu daha önce yaşamamıştık” eleştirisinde bulundu.

Bunun üzerine Türkiye’ye geldiklerini kaydeden Riexinger, dayanışmayı devam ettireceklerini açıkladı ve ekledi: “Tutuklamalardaki amaç belli; referanduma giderken muhalefeti topal bırakmak. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ile bir alakası yok. Bizim gördüğümüz burada hukuk devleti ilkelerinin ayaklar altına alınmış olmasıdır. İnsanların siyasi pozisyonlarının gereği yapmış oldukları konuşmalarına dayanarak PKK üyesi olmak veya terör örgütü üyesi olmakla yargılanıyorlar. Bunun gerçekten hukuk devleti ilkeleriyle alakası yok. Günümüzde 100 bin kamu çalışanının işten çıkarıldığını biliyoruz. Bununla elde edilmek istenen de modern bir sultanlık, diktatörlük kurmaktır” ifadesini kullandı.

Heyette bulunan Avrupa Parlementosu Milletvekilleri Andrej Hunko, Martina Michels de toplantıda birer konuşma yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.