AİHM'den Kürtçe ders talebi ile ilgili önemli karar

AİHM'den Kürtçe ders talebi ile ilgili önemli karar

AİHM, 2001 yılında Kürtçe seçmeli ders istedikleri için İstanbul Üniversitesi'nden atılan öğrencilerin başvurusunu karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İstanbul Üniversitesi’nde seçmeli Kürtçe dersi talep edince haklarında disiplin soruşturması başlatılan, bazılarının da okuldan atıldığı öğrencilerin, eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

İstanbul Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde öğrenim gören 8 öğrenci 2001 yılında rektörlüğe ayrı ayrı başvurarak seçmeli Kürtçe dersi açılmasını talep etmişti.

Başvurular üzerine 2002 yılında öğrenciler hakkında soruşturma başlatan üniversitenin disiplin kurulu, iki öğrenci hakkında iki dönem uzaklaştırma cezası, altı öğrenci hakkında da üniversiteden atılma cezası vermişti.

Diken’de yer alan habere göre öğrenciler idare mahkemesinde dava açmış, mahkeme ise öğrencilerin verdikleri dilekçenin ya da fikirlerini ifade etmelerinin, disiplin cezasının mazereti olamayacağını ifade ederek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu karardan sonra öğrencilerin okula devam etmelerine ve bütünleme sınavlarına girmelerine izin verilirken, tazminat talebi reddedilmişti.

Öğrenciler tazminat taleplerini 2007 yılında yapılan sekiz bireysel başvuruyla AİHM’ye taşımıştı.

Başvurular hakkındaki kararını dün açıklayan mahkeme öğrencilerin seçmeli Kürtçe ders talep ettikleri gerekçesiyle disiplin cezalarına çarptırılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) göre eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, öğrencilerin her birine 1500 avro manevi tazminat verilmesine karar verdi.

AİHS’nin birinci ek protokolünde yer alan eğitim hakkı maddesine göre, “Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.