Afrin harekatında 31'inci gün: Suriye ordusu yola çıktı, Erdoğan uyardı

Afrin harekatında 31'inci gün: Suriye ordusu yola çıktı, Erdoğan uyardı

Suriye, Afrin merkezinde son 24 saatte çok hareketli dakikalar yaşıyor.

Dün önce Kürt kaynaklarının duyurduğu, ardından da Reuters, Sputnik gibi birçok ajansın flaş gelişme olarak haberleştirdiği YPG’nin Şam rejimi ile anlaştığı ve Suriye ordusunun Afrin’e gireceği iddiası gündeme bomba gibi yerleşti. 

Suriye resmi devlet televizyonu da iddiayı bugün doğrularken, gün içinde ordunun kente gireceğini söyledi.

Hükümetten ilk tepki ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi bu bölgede dengeleri yeniden sarsacak gelişmeye.

“Rejim, YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini kimse durduramaz” diyen Çavuşoğlu, söz konusu açıklamalayı Ürdün'de mevkidaşı Ayman Safadi ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, “Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda vurgumuzu yapıyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Bizim hedefimiz Afrin'i teröristlerden temizlemek. Rejim buraya girer mi girmez mi? Girerse ne için girer? Bu önemli. Rejim PKK’yı, YPG’yi temizlemek için giriyorsa problem yok. Rejim, PKK'yı, YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini kimse durduramaz” diye konuştu ve şunu ekledi:

“Bu Afrin için de geçerlidir Menbiç için de geçerlidir, Fırat’ın doğusu için de geçerlidir.”

Rudaw’ın geçtiği son dakika haberine göre, bir Suriye ordusu konvoyu Halep'ten Afrin’e doğru yola çıktı.

Öte yandan BBC Monitoring, Suriye devletinin resmi haber ajansı SANA'nın Afrin'den canlı yayına başladığına dair haberi servis etti abonelerine. SANA, Suriye ordusunun, 'Türkiye tarafından yürütülen saldırıya' karşı durmak için yakında Afrin'e gireceğini teyit ediyor.

Gelen peş peşe açıklamalar sonrası gözler Rusya'ya çevrilmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bilgisi geldi. Görüşmede Şam rejimi ile YPG'nin anlaştığı iddiası da gündemdeydi. 

Görüşmede başta Afrin ve İdlib olmak üzere Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığı belirtilirken, Sputnik'in Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye ordusunun bölgeye girmesi ihtimaline ilişkin olarak, "Suriye rejimi bu yola girerse sonuçları olur" dediği gelen bilgiler arasında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili bilgi paylaşımında bulunduğunun ifade edildiği görüşmede, terörle mücadele konusunda işbirliğini ve eş güdüm içinde hareket etmeyi sürdürme kararlılığını teyit ettikleri vurgulandı.

Görüşmede ayrıca, son dönemde Türkiye'nin girmeyi planladığı ancak sıcak çatışmaların yaşandığı İdlib için oluşturulan Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yeni gözlem noktaları oluşturma süreciyle ilgili meselelere de değinildiği belirtildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban ise, Afrin operasyonunu "işgal" olarak niteledi:

"Türkiye, Suriye'de işgalci durumunda ve Astana anlaşmalarını uygulamıyor. Ankara, anlaşmaları saldırganlığını gizlemek için kullanıyor. Türkiye'nin eylemleri, Rusya'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma çabalarıyla çelişiyor."

Moskova'da Valday Tartışma Kulübü'nde yapılan Orta Doğu konulu konferansta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şaban, "Suriye'nin İsrail, ABD ve Türkiye dahil her türlü saldırganla ve saldırganlık eylemleriyle mücadeleye devam edeceğini" vurguladı.

Daha önce bu hususa temas etmiştim:https://twitter.com/kerim_has/status/956081091651108864 …
Ankara sadece Zeytin Dalı’nın rotası değil, Suriye’deki müttefikleri konusunda da bir seçime zorlanıyor.

Bir süredir konuşulan YPG-Şam anlaşması ilk kez Kürt kaynakları ve rejim kaynakları tarafından dile getirildi.

Reuters'a konuşa Suriye'nin kuzeyindeki Kürt yönetimine danışmanlık yapan Badran Jia Kurd, anlaşmaya ilişkin olarak, Suriye ordusunun önümüzdeki iki gün içinde sınır hattı boyunca konuşlanacağını ve iki gün içinde bölgeye girebileceğini öne sürdü ve ekledi:

"İşlenen barbarca suçlar ve uluslararası sessizlik ışığında, bize yardım eli uzatan herhangi bir tarafla işbirliği yapabiliriz."

Ancak gün içinde Suriye devlet televizyonu SANA,  Şam yönetimine bağlı birliklerin birkaç saat içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının desteğiyle gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı’nın merkezinde olan Afrin'e gireceğini bildirirken, YPG ise bu iddiayı yalanlayan bir açıklama yaptı.

Ankara pekçok yerli ve yabancı gözlemcinin de altını çizdiği gibi tükenmekte olan, herkesin savaş yorgunu düştüğü bir içsavaşı, farkında bile olmadan yeniden alevlendirmeye çalıştığı andan itibaren bütün diğer oyuncuları karşısına aldı. https://twitter.com/ahval_tr/status/965298824410431490 …

Öte yandan bir başka Kürt siyasi yetkili ise Suriye ordusunun Afrin'e girişine Rusya'nın, Türkiye'yle yürüttüğü diplomatik süreci karmaşıklaştırabileceği gerekçesiyle karşı çıkmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Bölgeyi yakından takip eden kıdemli muhabirlerden Elijah J. Magnier de, Suriye ordusunun konuşlanmasına dair Rusya ile Türkiye’nin görüşmeler gerçekleştirdiğini yazdı. 

Afrin harekatı kapsamında bugüne kadar savaş karşıtı paylaşım yapan kişilere yönelik gözaltılar ise artarak devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Afrin operasyonu gözaltılarının sayısı 786'ya ulaştı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana “1614 teröristin etkisiz hale getirildiği” açıklaması paylaşıldı.

Sputnik'te yer alan bir başka habere göre ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya'nın Afrin'deki durumu normale döndürmek için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.