Açtığı tekstil kadınların istihdam alanı oldu

Açtığı tekstil kadınların istihdam alanı oldu

İpekyolu’nda terzilik yapan Yadigâr Omrak, kurduğu tekstil atölyesi ile 20’yi aşkın kadına istihdam alanı açtı. Omrak, ekip ruhuyla zorlukları aştıklarını söyledi.

Van’ın İpekyolu ilçesinde 2014 yılından bu yana terzilik yaparak geçimini sağlayan Yadigâr Omrak, geçtiğimiz yıl açtığı tekstil atölyesi ile çok sayıda kadına istihdam alanı açtı. Kısa bir eğitim sürecinden sonra işe alımın yapıldığı tekstilde, şuan 20’yi aşkın kadın çalışıyor. 
 
Omrak, ilerleyen süreçte daha fazla kadına istihdam alanı açmayı hedeflediğini belirtti. Kadınların meslek sahibi olması gerektiğini kaydeden Omrak, “Bu atölyeyi ilk açtığımda kadınların eşleri çalışmalarını istemiyorlardı ama bunların hepsini aştık” dedi. Kadınların ekip ruhu ile çalıştığını ifade eden Omrak, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde birçok esnaf gibi kendilerinin de kısmen zorluk yaşadığını dile getirdi. Sıkıntılı süreci çalışan kadınlarla birlikte atlattıklarına dikkati çeken Omrak, “Kıyafet ve maske üretiyoruz. Sipariş üzerine üretim yapıyoruz. Çalışan her bir kadın benim için ayrı bir güçtür. Burada her kadın her işe koşar, net bir iş bölümü yok, çünkü ekip ruhu ile çalışıyoruz. Onlar başardıkça ben başarıyorum. Beraber bu yola çıktık ve beraber başarıyoruz” diye konuştu. 
 
“Yeri geldiğinde kazandığımızı bölüşmeyi bildik” diyen Omrak, “Kadınlar arasında bu dayanışmayı sağlamak çok güzel. Başarının arkasında güçlü kadınlar var. Yaptığımız işte elbette çok zorluk ve sıkıntı var ama akşam eve giderken mutluyuz” dedi. 
 
“Çocuk bakan ve yemek yapan birey” algısından kurtulunması gerektiğine vurgu yapan Omrak, “Benim en önemli amacım istihdam alanını daha büyütmektir. Yorulduğumda arkama bakıyorum, bana umut dolu bakan gözleri görünce bu yola devam ediyorum. Ne kadar çok kadına dokunursak o kadar başarılı olacağız” ifadelerini kullandı. 
 
Atölyede çalışan 5 çocuk annesi Nebiha Aslan ise, daha önce seyyar satıcılık yapan eşinin zabıtalar tarafından engellenerek işsiz bırakılması sonrası ekonomik olarak bir süre zorluk yaşadıklarını anlattı. Bunun üzerine çalışmaya karar verdiğini belirten Aslan, bu kararının ilk başlarda eşi tarafından olumlu karşılanmadığını söyledi. Aslan, “Bunun üzerine küçük bir dikiş makinesi aldım ve terzilik yapmaya başladım. Dikiş kurslarında kendimi geliştirdim. Sonra da tekstilde çalışmaya başladım. Yadigâr’ın ve diğer çalışan kadın arkadaşların desteğiyle şimdi işimde oldukça başarılıyım. Çalıştığım için mutluyum. Kadın sadece çocuk doğuran değildir. Kadın her şeyi yapabilir. İnanmak başarının yarısıdır. Kadınlar burada birbirine destek oluyor” diye konuştu (MA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.