Açlık sınırı 2219 liraya yükseldi

Açlık sınırı 2219 liraya yükseldi

Türk-İş'in araştırmasına göre ocak ayında 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira oldu. Gıdada aylık fiyat artışı yüzde 2,62'yi buldu.

Çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak amacıyla Türk-İş’in her ay düzenli olarak yaptığı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının ocak ayı sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.219,45 TL,
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.229 TL,
Evli olmayan- çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.697 TL olarak hesaplandı.
olarak hesaplandı.

Türk-İş açıklamasında, şu değerlendirmeye yer verildi: “Dört kişilik bir ailenin aylık harcama tutarı son bir yılda 687 TL artış göstermiştir. Ücret gelirleri yılık olarak bu tutarda artmayan çalışanların satın alma gücü yaşanan enflasyon karşısında aşınmıştır. Sadece mutfak masrafı için yapılması gereken harcama tutarı son bir yılda 211 TL artmıştır.

Türk-İş tarafından hesaplanan gıda endeksiyle TÜİK tarafından hesaplanan tüketici fiyatları endeksinin altında yer alan gıda fiyatları endeksindeki on iki aylık değişim incelendiğinde, birbirine paralel bir gelişim gösterdiği dikkat çekmektedir. 2018-2019 döneminde yüzde 25-35 bandında seyreden fiyat artışları son aylarda gerilemiş ve 2020 yılının ilk ayında yüzde 10 bandına yerleşmiştir.”

Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim Ocak 2020’de şu şekilde oldu.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,62 oranında arttı.

Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 2,62 oranında oldu.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,49 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15,93 olarak hesaplandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.