ABD, F-35 teslimatını askıya aldı

ABD, F-35 teslimatını askıya aldı

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına bir yenisi daha eklendi. ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını askıya alan tasarıyı onayladı.

ABD Başkanı Donald Trump, bugün Türkiye karşıtı hükümler de içeren 2019 mali yılı ulusal savunma yetki tasarısını imzaladı. Trump’ın imzasıyla yasalaşan tasarı F-35'lerin Ankara’ya teslimatını, ABD Savunma Bakanı’nın Dışişleri Bakanı’yla da istişare ederek 90 gün içinde Kongre’ye Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuyla ilgili bir rapor sununcaya kadar askıya alıyor. 

Türkiye'ye F-35 teslimatının engellenmesine gerekçe olarak Rahip Andrew Brunson ve bazı ABD vatandaşlarının Türkiye'de tutuklu olması ve Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin alınması gösteriliyor.

Yönetimin önceki hafta iki Türk bakana yaptırım getirmesinin ardından Kongre de hem Brunson’ın tutukluluğunun devam etmesi hem de Ankara’nın Rusya’dan S-400 alımına tepki olarak F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatını askıya alan bir tasarıyı geçirmişti.

Düzenleme ABD'nin savunma politikalarıyla ilgili geniş kapsamlı bir ‘torba tasarının’ içine eklenmişti. Donald Trump da bugün savunma tasarısını törenle imzaladı. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte Türkiye’yle ilgili kısım da yürürlüğe giriyor.

Kongre, Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslimatını geçici süreliğine durduran bir düzenlemenin de içinde bulunduğu 2019 mali yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası tasarısını, her iki kanadın da kabul etmesiyle Ağustos ayı başında onaylamıştı.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin birlikte çalışıp içeriği üzerinde anlaşmaya vardığı ve yüzlerce sayfadan oluşan kapsamlı tasarıya eklediği bölüme göre, Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 uçakların Ankara’ya teslimatı, ABD Savunma Bakanı’nın Dışişleri Bakanı’yla da istişare ederek 90 gün içinde Kongre’nin ilgili komisyonlarına Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuyla ilgili bir rapor sununcaya kadar askıya alınacak.

Tasarıda, Savunma Bakanı’nından sunacağı bu raporda, Türk-Amerikan ilişkilerinin yanında, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alım planlarının ikili ilişkilere ve Türkiye’yle birlikte işletilen diğer Amerikan silah sistemleri ve platformlarına etkileri, Türkiye’deki Amerikan askeri ve diplomatik varlığı ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması halinde bunun Amerikan sanayisine etkileri ve bu etkileri azaltmak için atılabilecek adımlar gibi konulardaki değerlendirmelerine yer vermesi isteniyor.

RAPORDA ABD VATANDAŞLARININ SERBEST BIRAKILMASI İSTENİYOR

Tasarıda ayrıca, Türkiye hükümetinin rahip Andrew Brunson ve Serkan Gölgedahil Amerikan vatandaşlarını ve Amerikan misyonlarının yerel çalışanlarını “yasadışı ve haksız” biçimde hapiste tutmaya devam ettiği belirtiliyor. Türkiye’ye, NATO üyesi olarak “demokrasi, kişisel özgürlükler ve hukukun üstünlüğünü” koruma altına alma yükümlülüğünün gereği kapsamında bu kişileri derhal serbest bırakması ve sözkonusu davaları zamanlı, adil ve şeffaf şekilde çözüme kavuşturması çağrısı yapılıyor.

ABD yönetimi tasarının Kongre’de kabulünden kısa süre önce de, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırımlar açıklamıştı. Kongre’de bu tasarının dışında benzer nedenlerle Türkiye’ye karşı tedbirler uygulanmasına yönelik farklı girişimler de hayata geçirildi.

MATTİS UYARMIŞTI

ABD, NATO üyesi bir ülkenin topraklarında Rus S-400 sisteminin bulunmasının, F-35 gibi büyük bir proje dahil NATO teknolojileri ve varlıklarını risk altına sokma ihtimalinden endişe ediyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ay başında Kongre’ye, Türkiye’nin Rusya’dan füze savunma sistemi satın alma planlarından dolayı F-35 uçaklarının üretimi ve satışını içeren programdan ihraç edilerek cezalandırılmaması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

PİLOTLARIN EĞİTİMİ SÜRECEK

Yaz başında Arizona’da iki uçağın Türkiye’ye teslim töreni yapıldı. Uçakların, Türkiyeli pilotlarının 1-2 yıl süren eğitim sürecinin ardından Türkiye topraklarına transferi öngörülüyor.

Tasarının imzalanması öncesinde, Amerika’nın Sesi’nin sorusunu yanıtlayan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35 uçaklarının Türkiyeli pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona’daki eğitim çalışmalarının Savunma Bakanı, yasada istenen raporu Kongre’ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.