7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı

7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı

Resmi Gazete'de 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. 15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelere göre devletin idari yapısında ve birçok kurumda görev değişikliğine gidildi.

Resmi Gazete'de 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. 15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelere göre Devlet Denetleme Kurulu, Yüksek Askeri Şura (YAŞ), MGK Genel Sekreterliği ve Adli Tıp'ın yapıları yeniden şekillendirildi; 6 üniversiteye rektör atandı; Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı.

Resmi Gazete'da yayımlanan kararnameler şöyle.

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Milletlerarası Andlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Yüksek Askeri Şura değişti: Yayınlanan kararnamelere göre Devlet Denetleme Kurulu, MGK Genel Sekreterliği ve Adli Tıp'ın yapıları yeniden düzenlendi. Yüksek Askeri Şura'nın yapısı değiştirildi. Kararnameye göre Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Cumhurbaşkanı'nın başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak. Cumhurbaşkanı gerektiğinde şurayı toplayabilecek.

Kararnameye göre YAŞ üyeleri Cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları da YAŞ üyesi olacak.

Toplantılar artık gizli yapılacak: Kararnameye göre Şura'nın sekretarya hizmetlerini, Cumhurbaşkanınca belirlenecek merci yürütecek. YAŞ üyeleri, kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşiti olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantılara katılamayacak.

Gizli olarak yapılacak YAŞ toplantılarında görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayımlanması yasak olacak. Açıklanmasına Şura'nın kararıyla müsaade edilen konular, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak.

Şura'da görüşülen mevzuat taslakları ile alınan kararların gizliliğinin ne şekilde ve ne zaman kaldırılacağı yönetmelikte gösterilecek.

Kararnamelere göre diğer değişiklikler şu şekilde gerçekleşti:

*Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ise Savunma Sanayii Başkanlığı'na dönüştürülerek.

*Avrupa Birliği Bakanlığı yerine Avrupa Birliği Başkanlığı oluşturuldu.

* Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adı altında İçişleri Bakanlığına bağlı olarak bir birim kuruldu.

*Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.

* Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yanı sıra yine aynı tarihli 8 yeni Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı.

Yayımlanan kararlar şu şekilde yer aldı:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu İkinci Başkanlığına Zekeriya GÖKŞENLİ, Üyeliklerine İbrahim TAN ve Dr. Muhammed Mustafa İZGEÇ'in Atanmasına Dair Karar

Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine, Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet ÇELİK'in Seçilmesine Dair Karar

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet HOTAR'ın Atanmasına Dair Karar

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Akın LEVENT'in Atanmasına Dair Karar

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğüne, Prof. Dr. Nuri AYDIN'ın Atanmasına Dair Karar

Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Erol ÖZVAR'ın Atanmasına Dair Karar

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Hüseyin ÇİÇEK'in Atanmasına Dair Karar

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Fatih SAVAŞAN'ın Atanmasına Dair Karar

6 üniversiteye rektör atandı: Bu kararlara göre Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Akın Levent, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğüne Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Erol Özvar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğüne Prof Dr. Hüseyin Çiçek, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Fatih Savaşan atandı.

EPDK yönetiminde de değişikliğe gidilerek ikinci başkanlığa Zekeriya Gökşenli, üyeliğe ise İbrahim Tan ve Mustafa İzgeç getirildi.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Çelik Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.