7 köyün muhtarından yeni açıklama!

7 köyün muhtarından yeni açıklama!

Düğünler için tasarruf tedbirleri açıklayan Hakkari’ye bağlı 7 köyün muhtarı, yeni bir açıklama yaparak amaçlarının ne olduğuna açıklık getirdi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkâri’de binlerce mensubu bulunan Pinyanişi aşiretine bağlı 7 köy 20 mezranın muhtarları ve kanaat önderleri 24 Eylül tarihinde düğünlerdeki takı ve başlık parasına limit getirdiklerini açıklamıştı. 

Merkeze bağlı; Işıklar, Doğanyurt, Demirtaş, Akçalı, Bağışlı, Sarıtaş ve Boybeyi köyleri ile bu köylere bağlı 20 mezranın kanaat önderleri ve muhtarlarının aldığı ortak karar büyük yankı uyandırmıştı. 

Gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapan köy muhtarları, bölgelerindeki her köy ve mezranın ileri gelenleri ile aile büyüklerinin tamamının onayıyla alınan kararların basın ile paylaşıldığı belirtilerek “Bu kararda Büyükçiftlik Beldesi Belediye Başkanı Rüştü Zeydan’ın bilgisi vardı. Ancak pandemi nedeniyle kendisi toplantımıza katılamamış telefon açmak sureti ile desteklerini sunmuşlardır. Toplantı bölgedeki 7 köy ile bunlara bağlı 20 mezranın ileri gelenleri ve muhtarlarının katılımı ile yapılmıştır” denildi. 

Buradaki tek amacın geçimini çiftçilik ve koruculuk yaparak sağlayan bölge halkının oldukça masraflı olan düğün maliyetlerini düşürmek ve eski bazı gelenekleri yaşatmak olduğu kaydedilen açıklamada, başta muhtarlar olmak üzere kararda imzası bulunan herkesin alınan kararın arkasında durduğu vurgulandı 

Alınan kararların yeniden hatırlatıldığı açıklamada, “Burada amaç gençlerimizi özelikle de gelin adaylarını üzmek değil. Başlık parası dediğiniz gelinin babası tarafından alınan paranın kaldırılması, abartılı ve büyük masraflara neden olan takıların sınırlandırılması, gelinliklerin yörenin adetlerine uygun kıyafetlerden seçilmesi, gelinlerin saatlerce merkezde bulunan kuaförler yerine köydeki kuaföre götürülmesi, yada kuaförlerin gelinin evine getirilmesi. Düğün yemeklerinin köy sakinlerince karşılanması” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: 

“Bölge sakinleri adına karar alma yetkisi ve iddiası olmayan Sayın Timur Yoldaş, Naci Demir ve Mehmet Yoldaş kampanyamıza karşı talihsiz bir açıklama yapmışlardır. Yapılan açıklama şahsidir. Bu açıklama ile bölge halkına, yaşlılarımıza ve muhtarlarımıza karşı saygı çerçevesini aşan ithamlar söz konusudur. Bizler bu hitap şeklini ve yaklaşımları şiddetle kınıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
11 Yorum