57 yıldır yetiştirdiği ürünleri doğrudan tüketiciye satıyor

57 yıldır yetiştirdiği ürünleri doğrudan tüketiciye satıyor

İpekyolu'nun Halilağa Mahallesi’nde yaşayan Muhsin Namaz, 57 yıldır tarımla uğraşıyor. Yetiştirdiği sebzeleri toptancılar yerine doğrudan tüketiciye satan Namaz, dar gelirli ailelere ise ücretsiz veriyor.

Van'ın İpekyolu ilçesi Halilağa Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Muhsin Namaz, 57 yıldır bilfiil tarımla uğraşıyor. Klasik tarımdan organik tarıma geçerek yetiştirdiği domates, biber, soğan, turp, semizotu, patlıcan, dereotu, kişniş, zeytirun gibi sebzeleri, aracı olmadan doğrudan tüketiciye satan Namaz, dar gelirli ailelere ise ücretsiz veriyor. Bugünlerde zeytirun hasadı yapan Namaz, organik tarımı büyüterek, yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

Toprağa suni gübre yerine yumurta kabuğu, solucan gübresi atarak güçlendiren Namaz, "Toprağa atığımız gübrelerin çoğunu Diyarbakır, Batman ve Mardin’den getiriyoruz. Çapa yaptığımız zaman bu gübreleri toprakla karıştırıyoruz. Daha sonra toprakta hat oluşturuyoruz. Burada domates, biber, patlıcan, dereotu, kişniş, zeytirun gibi sebzeler ekiyoruz. Bu ay salatalık ve zeytirun hasadını yapıyoruz” dedi.
 
Tanıttığı her sebzeden bir parça kopararak, tadan ve tadılmasını tavsiye eden Namaz, "Halka organik sebze ve meyve yetiştirmekten daha güzel ne olabilir? Hiçbir ilaç ya da katkı maddesi kullanmadan ürünleri yetiştiriyoruz. Burada ürettiğimiz organik sebze ve meyveleri halka satıyoruz. Toptancılara satmıyoruz. Yaptığımız iş çocuk yetiştirmeye benzer. Emek vermeden büyümez. Nasıl ekiyorsak öyle de topluyoruz. Eziyeti var ama lezzeti daha fazla" diye konuştu. 
  
57 yıldır tarımla uğraştığını dile getiren Namaz, "Çocukluğumda babamla çalışırdım. Gündüz memurdum akşam da çiftçi. İşten geldiğim gibi bostana girer tarımla uğraşırdım. Olanak sağlanırsa organik tarımı daha da büyütmek istiyorum. Herhangi bir destek almadım." ifadelerini kullandı (MA)
1-20200619092953.jpg2-20200619092953.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum