53 kişi açlıktan öldü

53 kişi açlıktan öldü

Musul’da son 2 yılda 39 çocuk ve 14 yaşlı açlıktan hayatını kaybetti.

 Irak Ordusu, Musul’un batı yakasının kontrol edilmesine yönelik özellikle sokak savaşı için sağlam bir plan hazırladı. Bu kapsamda özellikle sokak savaşında MRZR 4 tipi küçük çaplı savaş araçlarının kullanılmasına karar verildi.
 
Yaklaşık 100 gündür Musul’un batısındaki 55 sokak kuşatılmış durumda. Son birkaç gündür de Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Dicle bölümündeki sokaklara bombardıman düzenliyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 24 Ocak’ta Musul’un doğusunun alındığına dair açıklama yapmıştı.
 
Açlık sorunu
 
Resmi verilere göre, kentin batısında yaklaşık 600 bin kişi yerleşik durumda. Bölgedeki kaynaklar, söz konusu bölgelerde insanların aç ve susuz yaşamını sürdürdüğünü belirterek, yakıt sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.
 
Rûdaw’a konuşan Vadi Hacer Belediyesi görevlilerinden Sid Musa,“10 gün önce bize 3 kilo un verdiler. Her ev 5 amper elektrik kullandığı için elektirik kesintisi olmadı,  ancak gıda fiyatları oldukça yüksek. Yumurtanın fiyatı bir dolar”dedi.
 
Irak İnsan Hakları Gözlemeevi tarafından yapılan açıklamada, Musul’da son 2 yılda 39 çocuk ve 14 yaşlı açlıktan hayatını kaybettiği belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Musul’un batısındaki Faruk Mahallesi sakini Nesir Tay, 600 dolar karşılığında kentin doğusuna ulaştığını belirtti. Tay ayrıca kentin batısında uzun tedavi gerektiren hastalıklara ait ilaçların bulunmadığını söyledi.
 
 Bin intihar eylemcisi hazır
 

Irak Ordusu’nun 19 Şubat'ta Musul'u kurtarma operasyonun üçüncü aşamasını başlatmasındaki öncelikli hedefi Musul Havalimanı’nı kurtarmaktı. Söz konusu bölge stratejik bir öneme sahip.
 
Irak güvenlik güçlerinin bugün düzenlediği operasyon ile Musul Havalimanı’nda kontrol sağlandı.
 
Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, IŞİD 3-4 bin arasında silahlı savaşçıyı hazırlayarak, ağır güçlerini de farklı mahallelere dağıttığı belirtildi.
  
Örgütün özellikle Şifa, Necar, Dendan, Havi Kenise, Cosek, Mensur, Teyaran, Sımud, 17 Temmuz ve Telruman mahallelerine ağır güç sevkedeceği öngörülüyor.
 
Kazım Ali adlı bir Musullu, “IŞİD, Tenek Mahallesi’nde intihar saldırısı eğitimi veriyor. Serçhane Mahallesi’nin tamamınına bomba döşemiş. Ayrıca Refa Mahallesi ve El Kısmiyan Caddesi’nde de asfaltın altına bubi tuzakları döşedi”  ifadelerinde bulundu.
 
Rûdaw’a konuşan yazar Abdulcebar Cıburi ise, “IŞİD, yaklaşık bin intihar eylemcisi hazırladı. Savaş sonrasında kentin batı kısmını 3 taraftan harabeye çevirmwyi hedefliyorlar” şeklinde konuştu.
 
Abdulcebar Cıburi, IŞİD mensuplarının daha çok İslah Zirah ve Mişirfatin mahallelerinden yığılarak kent merkezine doğru savunma oluşturmaya çalıştığını söyledi.
 
IŞİD özellikle Telafer - Şengal arasındaki yol güzergahındaki kuşatmayı kırmak için gücünün önemli bir bölümünü söz konusu bölgeye sevketti. Son 2 hafta içinde ise bu bölgelere 10’dan fazla saldırı düzenledi.
 
Musul’un batısındaki Faruk, Bab Legeş, Meydan, Şeyhun, Xıbre Bezun, Sıhe, Bab Seray, Devasu ve Cosek sokakları oldukça dar olmasından dolayı Irak Ordusu’na ait zırhlı araçların girmesini engelliyor.
 
Irak Ordusu, mevcut durumda şehir savaşının başlamasıyla birlikte, MRZR 4 tipi küçük çaplı savaş araçlarını söz konusu dar sokaklarda kullanmanın kendilerine önemli katkı sağlayacağı görüşünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.