50 TL karşılığında yaz kış odun kırıyorlar

50 TL karşılığında yaz kış odun kırıyorlar

İpekyolu'nun Yalım Erez Mahallesi'nde yaşayan Şemsettin, Hayrettin ve Cemal Okyay kardeşler, yaz kış demeden 50 TL karşılığında fırınlar için odun kırıyor.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Yalım Erez Mahallesi'nde yaşayan Şemsettin, Hayrettin ve Cemal Okyay kardeşler, yaz kış demeden 5 kilogramlık baltayla fırınlar için durmadan odun kırıyor. Günlük kazançlarının kişi başı 50 TL olduğunu dile getiren 3 kardeş, ekonomik kriz ve artan zamlardan dolayı ailelerin geçimini sağlamakta zorlandıklarını söylüyor. 
 
14 yıl önce Çatak'tan Van'a göç ettiklerini belirten kardeşlerin en büyüğü Hayrettin Okyay, göç sonrası elinde bulunan koyunları satarak bir ev yaptığını söyledi. 8 çocuk babası Okyay, iş bulamayınca fırın odunu kırmaya başladığını dile getirdi. 
 
Neredeyse her hafta bir ürüne zam geldiğine dikkati çeken Okyay, 50 TL ile geçimin zor olduğunu söyledi. Okyay, "7 yıldır fırın odunlarını kırarak ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Çocuklarımın 2 tanesi lise okuyor, geri kalanlar da ilkokula gidiyor. Ailemin istediklerini alamıyorum. Geçiniyoruz desek yalan olur. Gerçekten çok zor durumdayız. İş bulamadığımız için günlük 50 TL’ye çalışmak zorunda kalıyoruz. Mesela elektriğe, benzine, suya zam geldi. İster istemez bunlar bize yansıyor. Evde doğalgaz kullanmaya gücümüz yetmiyor. Odun sobasına tezek atarak ısınıyoruz” dedi. 
 
Kardeşlerin en küçüğü Cemal Okyay, 8 yıldır fırınlar için odun kırdığını söyledi. Günlük kazandığı 50 TL'nin 8 nüfuslu ailesinin ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getiren Okyay, "Zar zor bu parayla ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyorum. Ekonomik krizden kaynaklı iş bulamıyoruz. Bazen çocuklarımın istedikleri şeyleri alamıyorum ve bu durum beni acıtıyor. Daha önce köyde yaşıyorduk, hayvanlarımız vardı. Durumumuz çok iyiydi ve mutluyduk. Şehirlere geldik, ailemizin ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyoruz. Şuan yaptığım iş de çok zor. Yaz kış demeden odun kırıyoruz. Bu kadar sıkıntıların yaşanmasının nedeni Türkiye’de paranın olmamasından kaynaklanıyor" diye konuştu. 
 
Bitlis’ten getirilen odunları müteahhitten yevmiyeci olarak aldığını söyleyen Okyay, çok defa İŞKUR'a başvurduğunu; ancak geri dönüşün sağlanmadığını belirti.
 
Ortanca kardeş Şemsettin Okyay ise 9 yıldır bir fiil odun kırdığını paylaştı. Elindeki ağır baltayı gösteren Okyay, şöyle devam etti: "5 kilogramlık baltayla akşama kadar 50 TL için odun kırıyoruz. Yani 50 TL ile geçim sağlanıyorsa biz de geçimimizi sağlıyoruz. Herhangi bir maaşımız yok. Günlük çalışıyoruz, bakalım bu nereye kadar devam edecek. Elektriğe, suya zammın gelmesi bizi çok etkiliyor. İŞKUR'a birçok defa başvurduk; ama bize geri dönüş yapılmadı. Benim de 5 çocuğum okula gidiyor. Onlar için iyi bir gelecek nasıl sağlayabilirim diye düşünüyorum. Bazen hastalanıyoruz yevmiyeci olduğumuz için o gün para alamıyoruz. Çalışmadığımız zaman da evin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Normalde paranın miktarı için itirazda bulunamıyoruz. Aldığımız para azdır ama itiraz edemiyoruz. İtiraz edersek de bize kapı gösteriliyor."(MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.