44 bin koronavirüs haberi incelendi: "Pandemide kadın uzmanların sesi bastırıldı"

44 bin koronavirüs haberi incelendi: "Pandemide kadın uzmanların sesi bastırıldı"

Bazı ülkelerde salgınla mücadele ekibi oluşturulurken ve pandemiye dair uzman görüşüne başvurulurken kadın yetkililerin ciddi oranda dışarıda kaldığı rakamlarla ortaya kondu

Dünya genelinde koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürerken bazı ülkelerde pandemi sırasında kadın uzmanlara söz hakkı verme oranının yüzde 20'inin altında kaldığı ortaya çıktı.

Guardian'ın haberinde, Birleşik Krallık (BK), ABD, Kenya, Güney Afrika, Nijerya ve Hindistan'dan toplanan binlerce haber incelendiğinde koronavirüse dair gelişmelerde "kadın uzmanların sesinin endişe verici derecede dışarıda tutulduğu" ve salgınla ilgili ulusal düzeyde oluşturulan karar alma mekanizmalarında orantısızlık gözlendiği kaydedildi.

BK Başbakanı Boris Johnson'ın Kovid-19 toplantılarına katılanların yüzde 100'ünün erkek olduğu, ABD'nin pandemiyle mücadele ekibindeki kadın oranının da yüzde 7'de kaldığı aktarıldı. Raporda buna karşılık Güney Afrika'nın aynı alanda çalışan ekibinde bu oranın yarı yarıya olduğu ifade edildi.

Çalışmada, BK ve ABD başta olmak üzere kadın uzmanların sesinin haberlerde yeterince duyulmaması meselesinin pandemiyle birlikte daha da arttığına dikkat çekildi.

Söz konusu 6 ülkede genel ortalamaya bakıldığında, koronavirüsle ilgili haberlerde açıklamalarına yer verilen üst düzey isimler arasında kadın uzmanların oranının yüzde 19'da kaldığı, erkekler içinse bu ortalamanın yüzde 77 olduğu belirtildi.

Araştırmada aralarında Guardian'ın da olduğu 80 yayın kuruluşundan 44 bin haberin incelendiği ve haberlerin başrolünde olma açısından bakıldığında kadınların ABD'de 5 kat, Güney Afrika ve Nijerya'da 4 kat, Hindistan, Kenya ve BK'deyse yaklaşık 3 kat daha az yer aldığı sonucuna varıldı.

Addy Kassova İzleyici Stratejisi'nin (AKAS) kurucularından Luba Kassova kaleme aldığı raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kadınların seslerini duyurması hususunda endişe verici bir dışlama var ve uzmanlar, uzmanlık ve hikayenin kahramanı olma açısından erkekler lehine inanılmaz bir algı bulunuyor. Ayrıca haberlerde cinsiyet eşitliği boyutunun yüzde 1'den bile daha az olduğu sonucuna vardık" diye konuştu.

Bu duruma yol açan nedenin krizleri "savaş" kavramı çerçevesinde değerlendirmekle ilgili olduğunu söyleyen Kassova, "Bu bir acil durum ve bu meseleyle baş etmede erkekler daha iyi bir donanıma sahip gibi bir fikir var. Kadınlar dışarı itiliyor" diye ekledi. (Independent Türkçe, Guardian)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.