38 maddelik yargı paketi Meclis’te

38 maddelik yargı paketi Meclis’te

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ilk yargı paketi hazırlandı. 38 maddelik teklif AK Parti tarafından ilk olarak MHP’ye sunuldu, gelecek hafta da CHP ve İYİ Parti grubu ziyaret edilecek. Uzlaşma arayışında HDP ziyareti ise görünmüyor.

Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paket Meclis’e geldi. 38 maddeden oluşan pakette hukuk meslek alanı ve yargıyı hızlandıran düzenlemeler ile dikkat çekerken infaz kanununda değişiklik yer almadı.

15 kanunda değişiklik öngören yargı teklifinin uzlaşmayla çıkarılması öngörülüyor. Paket ilk olarak Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye götürüldü. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan’ın MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile görüşmesinde Adalet Bakanlığı yetkilileri de bulundu. 38 maddeden oluşan, 15 kanunda değişiklik öngören paketin gelecek hafta da CHP ve İYİ Parti gruplarına götürülmesi bekleniyor. Ancak paket AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre HDP grubuna sunulmayacak.

Edinilen bilgiye göre yargı reformu kapsamında Meclis’e sunulan pakette, daha önce kamuoyuna yansıyan İnfaz Kanunu’nda ve tutukluluk süreleriyle ilgili değişiklik yer almıyor. Ceza infaz sürelerinin bazı suçlarda yarıya düşürülmesi ve denetimli serbestlik süresinin uzatılması gibi konuların ayrı bir düzenleme ile bu paket çıktıktan sonra Meclis’e getirilebileceği ifade ediliyor.

YARGI PAKETİ HDP’YE SUNULMAYACAK

HDP dışında muhalefet partilerinin görüşüne sunulacak paketin ana unsuru yargının hızlanması, yargıya erişimin kolaylaşması olacak. Edinilen bilgiye göre pakette şu başlıklar yer alacak:

-15 yıl görev yapmış avukatlara yeşil pasaport verilecek.

-Hukuk fakülteleri 5 yıla çıkarılacak, hukuk mesleklerine giriş sınavı getirilecek. Bu yıl hukuk fakültesini kazananlar bu sınavdan sorumlu olacağı bir düzenleme yapılacak.

-Arabuluculuk, uzlaşmanın kapsamı genişleyecek.

-Seri muhakeme ile yargılamalar hızlandırılacak. Mahkemelere davayı geri göndermeden davada –yaşın yanlış yazılması gibi- ortaya çıkan bazı eksiklikleri iade etmeden düzeltme yetkisi verilecek.

-Bazı mahkemelerde oluşturulan çocuk izleme odaları tüm yargı sistemine yayılacak.

-Getirilecek düzenleme ile ACM başkanlarından komisyon kurulacak. Böylece bazı konular istinafa gitmeden çözebilecek.

-İdari yargıda SEGBİS yoktu, düzenleme ile idare yargıya da SEGBİS gelecek.

-KHK ile ihraç edilenlerden beraat kararı alanlar pasaport alabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.