25 yıl sonra döndükleri köylerinde toprağa hayat veriyorlar

25 yıl sonra döndükleri köylerinde toprağa hayat veriyorlar

Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı bir mahalle olan Bêlat, 1995’te yaşanan şiddet ve çatışmalar nedeniyle boşaltıldı. Göç etmek zorunda kalan bölge sakinleri yıllarca sahip olamadıkları topraklarına geri dönerek toprağa hayat veriyorlar.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari’nin Çukurca ilçesinin Bêlat (Dutluca) mahallesi ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunuyor.  İlk olarak 1995'te bölgede yaşanan çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle boşaltıldı. 20 ailenin yaşadığı mahallede çoğu aile evlerini terk edip Hakkari Merkez ve Çukurca’ya göç etti.

Zamanla evler yıkıldı, mezralar boşaltıldı ve geride bıraktıklarının izi kalmadı. 25 yıl sonra köylerine dönerek geride bıraktıkları topraklarını işlemeye başlayan mahalle sakinleri bağ ve bahçelerini ekmeye başladılar.

Köy sakinlerinden Adalet Yılmaz, “23 yıl önce köyümüzü boşalttık 3 - 4 yıldır yeniden köyümüze geri geldik. Geçen sene geldik. Tarlalarımızı işledik. Susam ekiyoruz, fasulye, pirinç, buğday ekiyoruz. Biz yoksuluz köyümüzü boşalttık sabah çalışıyoruz akşam geri gidiyoruz. Ben burada yemek yapıyorum, çay yapıyorum akşama kadar. İşçilerimiz var. Biz köyümüzü istiyoruz. Köyümüz kurulsa evlerimiz yapılsa çok iyi olur. Suyumuz var. Bağ bahçe işi yaparız. Çünkü yaşamımızı bu işler ile sürdürüyoruz. Başka işler bilmiyoruz” dedi.

Yıllar önce boşaltmak zorunda kaldıkları köylerine dönmenin sevinci içinde olduklarını belirten Ali Seven, “Eskiden insanlar yaşamlarını kendi elleri ile sürdürürdü.  Bir maaş yoktu. O zaman bu köyde birine gel göreve git deselerdi, görev nedir diye karşı çıkarlardı. Biz insanların maaş aldığını bile bilmezdik. Mısır ekerdik, pirinç ekerdik, tütün ekerdik. Bu köy her ihtiyacımızı karşılardı. Kendi elimizle işimizi yapar kimseye ihtiyacımız olmazdı. Ancak şimdi yasaklı buralar. Köylerimize gidemiyoruz. Koyun besleyemiyoruz. Pz bu durum nedeniyle çok perişanız. Köylerimizin serbest olmasını istiyoruz. Yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Köylerimizi yeniden kursunlar. Devletten bunu istiyoruz. O zaman insan kendi kendine yaşamını sürdürür. Bu köyde yeterli arazi var. Ceviz, elma, erik gibi akla gelebilecek her şey yetişiyor. Kazada vilayette satılan her şeyi bu köyde bulmak mümkün” şeklinde konuştu.

Hakkari Merkeze Bağlı Ördekli (Overte) köyü sakinlerinden Semiha Kaya’da “Bahar aylarından beri koronavirüs nedeniyle köye yerleştik. Biz köyde sebzemizi ektik. Borası Overte Köyüdür. Susam, soğan, fasulye, domates ektik, salatalık ektik. Hayat çok pahalıdır. Eşya alınmıyor. Bahar ile birlikte buraya geldik. Sabahın erken saatlerinden itibaren bahçeye geliyoruz.  Biraz da tehlikeli burası domuz var, ayı var. Ama yine de mecburuz. Hakkari’den geliyoruz. Son bahara kadar buradayız” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Ronahi Kaya ise “Ben Hakkariliyim. Iğdır’da üniversite okuyorum. Pandemi nedeniyle okullar erken tatil oldu. Biz köye geldik. Anne babamıza yardım ediyoruz. Bahçe ekiyoruz. Yaşamımız güzeldir. Köy işi biraz zordur. Bahçe işi ile uğraşıyoruz. Ama yine de çok güzeldir” ifadelerini kullandı.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-052.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.