20 yıldır ev yapıyor ama kirada yaşıyor

20 yıldır ev yapıyor ama kirada yaşıyor

İşsizlik nedeniyle Ağrı’dan Ankara’ya göç eden inşaat işçisi Kenan Ayaz, salgınla birlikte yeniden işsiz kaldı. 20 yıldır inşaatlarda ev yapan Mülazim Çakan ise, hala kirada yaşadığını dile getirdi. 

Özellikle ağır ve güvencesiz çalışma koşulları, düşük ücret ya da yemek ve barınma sorunlarıyla gündeme gelen inşaat işçileri, salgında daha büyük riskler altında çalışmaya devam ediyor. Hijyen koşullarının olmadığı yerlerde çalışmak zorunda bırakılan inşaat işçileri Mülazim Çakan ve Kenan Ayaz, yaşanan ekonomik kriz ve salgınla birlikte çalışamaz durumda olduklarını anlattı.

İnşaat sektöründe ciddi sorunlar yaşandığını belirten Mülazim Çakan (34), 20 yıldır inşaatta çalıştığını ancak hala kirada yaşadığını söyledi. 4 çocuğu olan Çakan, iş bulamaz hale geldiğini dile getirdi.

Sigortalı çalışmadığı için Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuramadığını ifade eden Çakan, “Herhangi bir gelirim yok. İnşaat sektöründe çalışan kişiler için hayat ekonomik olarak durmuş durumda. Son günlerde yıllarıdır biriktirdiklerimi harcıyorum. Çalışmadığımız için cebimizden yiyoruz ama nereye kadar bilmiyorum” dedi.
 
Çakan, 2021 ile birlikte temel geçim ürünlerine yapılan zamlara, “Her ay faturalar ve ev kirası yaklaşık 2 bin TL tutuyor. Çocuklarım uzaktan eğitime bağlansın diye internet bağladım. Bir yıl önce her hafta pazar alışverişi yapardık ancak yükselen fiyatlardan kaynaklı artık ayda 2 defa alışveriş yapabiliyoruz” diye tepki gösterdi.
 
Ne kadar vergi ödediğini bilmediğini belirten Çakan, “İktidar her alanda baskı uygulamakta. İşçilerden vergi almak yerine israfı engellesinler ciddi bir kaynak oluşur. Salgın döneminde açıklanan ekonomik paketlerin bir benzerinin inşaat işçileri içinde açılması gerekir” talebinde bulundu.
 
İşsizlik nedeniyle 7 yıl önce Ağrı’dan Ankara’ya göç etmek zorunda kalan Kenan Ayaz ise salgınlar birlikte yeniden işsiz kalan binlerce işçiden biri. Kaldığı evin kira olduğunu belirten Ayaz, kış aylarında ısınmak için para ayıramadıklarını ifade etti. Yapılan zamların katlanamaz olduğuna dikkati çeken Ayaz’ın da talebi, bir an önce inşaat işçilerine destek verilmesi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.