17 bakandan 12'si kadın

17 bakandan 12'si kadın

Arnavutluk'ta parlamento, kabinede rekor kadın bakan sayısına sahip yeni hükümeti onayladı. 17 bakandan 12'sinin kadın politikacılardan oluştuğu yeni hükümet ve Başbakan Edi Rama'nın yeni programı 140 sandalyeli mecliste 53'e karşı 77 oyla kabul edildi.

Ülke tarihindeki en fazla kadın bakana sahip olan hükümetin göreve geldiğini açıklayan 57 yaşındaki başbakan, Arnavutluk'un da böylece dünya çapında en fazla kadın bakana sahip ülke olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler'in Ocak 2021'deki son araştırmasına göre, kabinedeki 17 bakandan 10'u kadın olan Nikaragua bu sıralamanın ilk basamağında bulunuyordu. Arnavutluk ise 9 kadın bakanla sıralamanın 5. basamağındaydı.

Kadın milletvekili oranında Türkiye 117'nci sırada; zirvede Ruanda ve Küba var

Deneyim eksikliği eleştirisi

Siyaset uzmanı Lütfi Derviş, kadınlar için sıranın başbakan ve cumhurbaşkanlığı koltuklarına geldiğini belirtiyor. Bunun, Arnavutluk hakkında uluslararası kamuoyunda oluşmuş olan "yolsuzlukla yönetilen çoğunluğu Müslüman, muhafazakar bir toplum" algısını değiştirebileceğini ifade ediyor. Zira uzmana göre kadınlar yolsuzluğa ve görevi kötüye kullanmaya daha az "meyilli" olarak algılanıyor.

Her ne kadar Başbakan Rama yeni kadın bakanların görevlerinde kalabilmelerinin sergiledikleri performansa bağlı olduğunun altını çizse de diğer bir uzman Alexandre Cipa, yeni bakanların bazılarının deneyimsiz olduğunu ifade ediyor. Uzmana göre bu isimler arasında profesyonel alanda göze çarpan bir başarısı ya da parlak bir siyasi kariyeri bulunmayanlar var.

Arnavut sanatçının gözünden kadın olmak: Enver Hoca baskısından hala kurtulamadık

Ülkenin ise önünde oldukça zorlu hedefler bulunduğunun altını çizen Cipa, Kasım 2019'daki depremin hala yaralarının sarılamadığını, pandemi ve yol açtığı ekonomik krize karşı da mücadele edilmesi gerektiğini kaydediyor. Bunun yanında, istihdamın ve maaşların artırılmasının şart olduğunu söyleyen uzman, uyuşturucu trafiğine ve yolsuzluğa karşı etkin politikaların gerektiği kanısında.

2,8 milyon nüfusa sahip Balkan ülkesi, 2009'dan beri Birleşmiş Milletler'e üye. Avrupa Birliği ile de tam üyelik müzakerelerinin bu sene başlamasını hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.