13 yaşında bir çocuk koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti

13 yaşında bir çocuk koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan King's College Hastanesi'ne Covid-19 hastalığı teşhisiyle yatırılan 13 yaşındaki bir erkek çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Londra'nın güneyindeki Brixton'da yaşayan Ismail Mohamed Abdulwahab adındaki çocuğun Pazartesi sabah erken saatlerde hayatını kaybettiği belirtildi.

Abdulwahab'ın İngiltere'de bu hastalık yüzünden hayatını kaybeden en genç kişi olduğu düşünülüyor.

Hastane sözcüsü, bu ölümün nedeninin araştırılması için konunun adli tabibe sevk edildiğini belirtti ancak daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

Hastane, "Ne yazık ki, Covid-19 testi pozitif çıkan 13 yaşında bir erkek çocuğu hayatını kaybetti... Bu ölüm, adli tabibe sevk edildi ve şu aşamada konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmayacağız" dedi.

Bundan kısa bir süre önce Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs testi pozitif çıkan 19 yaşındaki bir gencin hayatını kaybettiği ve bunun İngiltere'de kayıtlara geçen en genç koronavirüs hastası ölümü olduğunu belirtilmişti.

İngiltere'de Salı günü açıklanan verilere göre son 24 saat içinde koronavirüs nedeniyle 393 kişi hayatını kaybetti. Bu ülkenin, salgının başından bu yana bir günde kaydettiği en fazla can kaybı oldu. Böylece İngiltere'de Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1801'e ulaştı.

Ailesi: Daha önceden bildiğimiz bir hastalığı yoktu
Abdulwahab ailesinin yakın bir dostunun yaptığı açıklamada Ismail'in ailesinin kaybıyla yıkıldıkları belirtildi.

Açıklamada Ismail'in daha önce hiçbir sağlık sorununun olmadığı, Perşembe günü hastaneye alındıktan sonra Cuma günü yapılan testte koronavirüse yakalandığının tespit edildiği belirtildi.

Ismail'in ailesi, çocuklarının semptomları göstermeye başladıktan sonra nefes almakta zorlandığını ve bunun üzerine hastaneye kabul edildiğini belirtti.

Ismail'in önce suni solunum cihazına bağlandığı, ardından komaya girdiği ve Pazartesi sabahı da hayatını kaybettiği aktarıldı.

Ismail'in ablasının öğretmen olarak çalıştığı okulun müdürü, cenaze masraflarının karşılanması için bir kampanya başlattı.

King's College'da öğretim görevlisi olan Dr. Nathalie MacDermott, Ismail'in kaybının hem İngiltere'de hem de bütün dünyada bu salgının durdurulması için gereken bütün önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bugüne kadar çocukların Covid-19 hastalığını daha hafif belirtilerle atlattığı düşünülse de son zamanlarda uzmanlar salgının çocuklar üzerindeki etkisine dair uyarılarda bulunuyor.

Son olarak ABD'nin Illinois eyaletinde bir yaşından küçük bir bebeğin koronavirüs yüzünden hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bunun ABD'deki koronavirüs yüzünden yaşanan en genç can kaybı olduğu düşünülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın hastalıklar uzmanı Dr. Maria Van Kerkhove, 16 Mart'ta yaptığı basın toplantısında çocukların bu hastalığı daha hafif atlattıklarına dair ellerinde veri olduğunu; ancak en azından bir çocuğun bu hastalıktan hayatını kaybetmesi dolayısıyla çocukların da riskli nüfus arasında görülmesi ve korunması gerektiğini dile getirdi.

Aynı dönemde yayımlanan Çin merkezli bir araştırmada kimi çocukların da hastalığı ciddi ve kritik bir şekilde atlattığının görüldüğü belirtildi.

Başka kaynaklarda da sadece daha birkaç günlük çocukların da bu hastalığa yakalandığı aktarılmıştı.

Neden daha hafif atlatıyor olabilirler?
Çocukların yeni koronavirüsü yetişkinlere göre daha hafif atlatması ihtimaline dair henüz tam olarak kanıtlanmamış çeşitli hipotezler var.

Virginia Tıp Okulu'ndan pediatri profesörü Steven Zeichner'in Vox haber sitesine yaptığı açıklamaya göre bir ihtimal çocukların okulda ve oyun gruplarında diğer tip virüslere daha açık olması dolayısıyla bağışıklık sistemlerinin yeni koronavirüse karşı daha iyi mücadele etmesi.

Ancak Imperial College London'dan salgın hastalıklar uzmanı Wendy Barclay, New Scientist dergisine yaptığı açıklamada, yetişkinlerin hayatları boyunca bir tip koronavirüse maruz kalmaları oranının çocuklara kıyasla daha yüksek olduğunu belirtti. Barclay'e göre bu da yetişkinlerin savunma sistemlerinin daha önce ürettiği antikorları yeni koronavirüse karşı da kullanmasının daha çok zarar vermesi ihtimalini doğuruyor.

Diğer hipotez ise çocukların bağışıklık sistemlerinin dışarıdan gelen yeni bir virüse karşı daha az zararlı tepki göstermesi ihtimali.

ABD'nin Maryland eylaletindeki Baltimore şehrinde bulunan Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu'ndan Doktor Keri Althoff, BBC'ye yaptığı açıklamada çocukların korunması için oyun oynarlarken şu önlemlerin alınabileceğini söylemişti:

Hangi aktivitelerin sakıncalı olduğuna dair yerel yönetimlerin yaptığı bilgilendirmeleri takip edin.
Çocuk oyun alanlarından ve oyuncakçılardan uzak durarak yürüyüş yapın.

Dışarı çıkın, açık hava aktiviteleri yapın, iyice temizledikten sonra bisiklet ya da scooter'a binmesine izin verin.
İnternet üzerinden çocuğunuzun arkadaşları ve geniş ailenizle görüntülü konuşun. Çocuklar görüntülü konuşmalar sırasında çok yaratıcı olabiliyor ve karşısındaki yaşıtıyla kameralar aracılığıyla bile oyun oynayabiliyor.
Dışarı çıkarken çocuğunuzun seveceği şeyleri yanınıza alın, defter-kalem bile dışarıda sıkıldığında oyalanabileceği bir aktivite bulmasına yardımcı olabilir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.