12 kafe çalışanı tacize karşı istifa etti

12 kafe çalışanı tacize karşı istifa etti

Nefesselanik adlı kafede bir çalışanın kafe ortaklarından Kenan Y.’nin taciz ve tehdit edildiğini açıklayan 12 kafe çalışanı istifa etti.

Ankara'nın Meşrutiyet Mahallesi Selanik Caddesi'nde bulunan "Nefesselanik" adlı kafenin ortağı Kenan Y.’nin  kafede çalışan bir kadını taciz ve tehdit ettiği belirtildi.

Kadın çalışana cinsiyetçi söylemlerde bulunan Y.’nin "Bu dükkan benim istediğimi yaparım" diyerek tavrını sürdürdü.

Diğer kafe çalışanları, Y.’nin özür dileyerek işletme içerisinde fiziki iletişim kurulmayacak bir pozisyonda olmasını, kadınlar ve diğer çalışan arkadaşları için daha güvenli iş ortamı sağlanması talebinin gerçekleştirilmesini aksi takdirde istifa edip kamuoyuna yaşanan bu olayı duyuracaklarını belirtti.

Talepleri karşılanmayan 12 kafe çalışanı istifa etti. 12 çalışan istifa kararlarını kamuoyuna yaptıkları yazılı açıklama ile duyurdu.

Açıklamada, taleplerinin iş yeri ortakları tarafından kabul edilmediği belirtilerek, ortakların kendilerine, "Muayyen gününde misin, ne bu alınganlık, siz örgüt müsünüz böyle toplu hareket ediyorsunuz, provokatörlük yapıyorsunuz? Kadın örgütlenmeleri ilgili STK'lar bizi tanır, kimse size inanmaz" dediği aktarıldı.

“Tacizci korundu”

Açıklamada şunlar yer aldı:

"Yaşanan bu hakaret, tehdit ve tacizi küçümsenen, cinsiyetçi bir tavır sergilemiş, kafa kol ilişkileri ile istifa edenleri itibarsızlaştırmakla tehdit etmiş, 'nefesselanik' adı ifşa olabilir kaygısı ile mekanın adını 'berikat#nefes' olarak değiştirmiş hiçbir somut adım atmayarak Kenan Yılmaz’ı kollamışlardır."

“Kabul etmiyoruz”

Tacizin yaşandığı mekanın yanında "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartının asılı olduğu vurgulanan açıklamada son olarak şunlara değinildi:

"Bu pankartının hemen yanında gerçekleşen bu olay ve buna karşı ortakların sergilediği tavır sebebiyle 'Nefesselanik/ Barikat#nefes' adlı mekanın kadınlar, LGBTİ+ ve sektör emekçileri için güvenli bir mekan olmadığına inanıyoruz.

"Bizler ne bir erkek tarafından bir kadının ne de bir patron tarafından bir emekçinin yaşamak zorunda bırakıldığı bu süreci, maruz bırakıldığı hakaret tehdit ve tacizi kabul etmiyoruz. Bu nedenle 12 iş arkadaşı istifa ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.